80dkg liszt
2tojás+1 a lekenéshez
15dkg margarin,vagy 10dkg kacsazsír
5dl tej
4ek cukor
5dkg élesztő
1 kiskanál só
Töltelék:birskörte sajt,vagy birsalma sajt
alma
darált dió
Az élesztőt felfuttatjuk 2dl langyos tej és 1ek cukor keverékében.
Közben kimérjük a hozzávalókat.A liszt közepébe fészket képezünk,beletesszük a maradék cukrot,a két tojást a felfutott élesztőt,a sót a liszt szélére szórjuk.Hozzáöntjük a maradék langyos tejet,és jól összedolgozzuk.
Utoljára a zsiradékkal is bedagasztjuk,és letakarva duplájára kelesztjük.
Kb 6mm vastagra nyújtjuk,és 10-12cm átmérőjű köröket szaggatunk.A körök két oldalán bevágást ejtünk(lásd a mellékelt ábrán),
majd megtöltjük egy darabka birs sajttal,vékony cikkekre vágott almával,és megszórjuk darált dióval.
A bevágások által képződött füleket áthúzzúk egymáson,és egy kicsit a tészta oldalához tapasztjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk,tojással lekenjük,10percet pihentetjük,és 180fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük.Porcukorral meghintve tálaljuk.
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, kenyérsutogépben vagy kézzel. Hagyjuk megkelni. A megkelt tésztát alaposan átgyúrjuk, és hagyjuk még egyszer megkelni. A tésztát kis darabokr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a tojást, a fe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, félretesszük, míg kissé felfut. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az ol...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt 2 dl tejben felfuttatjuk egy pici cukorral, 4 dl tejet összekeverjük a tojások sárgájával, a lisztbe öntünk minden hozzávalót és jól kidagasztjuk. Ezalatt felverjük ha...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű