50-60 dkg liszt,
1 cs élesztő
1dl langyos tej
1 főtt burgonya
-50-60 dkg lisztet szitálj át, keverj bele 1-1 evőkanál sót és cukrot.
-Egy csomag élesztőt v. kb. 15gr rendes élesztőt 1dl langyos tejben futtass fel 1-1 teáskanál liszttel és cukorral.
-Közben főzz meg egy közepes burgonyát héjában. Ha megfőtt morzsold bele a lisztbe. (Ne legyen darabos)
-Csinálj fészket a lisztben és öntsd bele a felfutott élesztőt, adj még hozzá kb. 0,5 dl olajat és még kb. 2,5-3 dl langyos vizet.
-Dolgozd össze alaposan. Nokedli szerű tésztát kell kapnod, ha kell adj még hozzá közben lisztet vagy vizet.
-Meleg helyen 1 órát keleszd.
Én a kenyérsütő dagasztó programját használom, és van, hogy felnyomja a tetejét mire megkel.
-Amikor a tészta megkelt, tégy egy jénait a sütőbe (Én 26x18 cm-et használok) és melegítsd fel 230 fokosra. (Azért kell a jénaival együtt, hogy ne tapadjon bele a kenyér, amikor megsült)
-Míg a sütő melegszik a tésztát borítsd lisztezett deszkára és ököllel nyomkodd téglalap alakúra. Ezután hajtogasd befelé a széleit egymásra. Fordítsd meg és egy műanyag edénnyel takard le, hogy egy kicsit újra megduzzadjon.
-Tedd a forró jénaiba a tésztát, vágd be a tetejét és 30 percig tetővel, 10 percig tető nélkül süsd.
-Kinyitott sütőajtónál hagyd 5 percig szikkadni, majd borítsd rácsra, hogy kihűljön.
Sokat számít, hogy milyen a liszt. Volt már ennél putrisabb ábrázatú kenyér is :(
Sok sikert és Jó Étvágyat hozzá!!!
-A tésztát jól összegyúrom és kb 1 órát kelesztem (előre az élesztőt felfuttatom kis cukros langyos tejben) A Tésztát kinyújtom borospohárral kivágom és minden második közepér...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük, hagyjuk kihűlni. Ha már meg tudjuk fogni, meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük egy keverőtálba. Beleütjük a 2 tojást, beletesszük a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFeltesszük főni a krumplit, kozben a kimért lisztet összekeverjük a sóval es a sütőporral. Amikor a krumpli jo puhára főtt - meghamozzuk- összetörjük egy tálban villával, kozben ho...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy nagy tálba beletesszük a lisztet, a sót, a cukrot. Ezeket kézzel kicsit átkeverjük. Az élesztőt egy pohárban kevés, a langyosnál picit melegebb vízben elkeverjük, hogy felo...
Elkészítési idő: 270perc Nehézség: Könnyű