510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
5 kávéskanál só (csapósan)
2 evőkanál porcukor
1000 gr BL55 liszt
5 evőkanál olvasztott vaj, vagy margarin
40 gr élesztő +
a kovász
Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.
Kovász:250 ml víz250 gr BL 80 liszt +2 kanál korpa½ kávéskanál só15 g élesztő
Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennieA dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)
Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kele
sztem 30 percig.
Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
Duplájára kelesztem, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.
Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és bele teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek. Az edényben még kelnie kell 30 percig.
Mintázom és pengével bevágom.
Beborítom és 230 fokos forró sütőbe teszem.Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm.Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!A sütőből mikor kiveszem lespriccelem vízzel.
Nagyon finom ropogós, cserepes de lágy belsejű kenyerünk lesz.
Készítsük el előző nap a szószt: a felkockázott paradicsomokat keverjük el a sűrített paradicsommal, az aprított fokhagymával, az olajjal, oregánóval, sóval és frissen őrölt borssa...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KözepesMegfőzöm a tejben pudingport a cukorral, amikor kihűlt, a vajjal kikeverem. A tejet meglangyosítjuk és felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt a kenyérsütő gépp...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: NehézA tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A sót elkeverjük a lisztben, majd hozzáadjuk a kefírt és az élesztős tej, ill. olaj hozzáadásával té...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókból kenyérsütőben tésztát dagasztunk és kelesztjük. 2. Ha nincs ilyen szerkezetünk, akkor az élesztőt a tejben futtassuk fel, majd tegyük a többi- időközben össz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű