Tésztához
1 kg liszt
1 tojás
1 cs élesztő
15 dkg cukor
0,8 liter tej
1 csipet só
4 dl olaj-sütéshez
Díszítés
1 tábla ét csokis tortabevonó
1 tábla tejcsoki
2 marék kókuszreszelék
1 doboz színes tortadara
1 csomag vaníliás pudingpor
Egy deci langyos tejben 3 dkg cukorral és egy csipet sóval elmorzsolod az élesztőt, és kicsit állni hagyod, hogy “felfusson”. Amíg ez fut, addig egy nagy tálba öntsd bele az egy kiló lisztet, üsd bele a tojást, majd az élesztős tejet. Kezdd el kézzel dagasztani, ami körkörös mozdulatokkal történik.
Folyamatosan adagold hozzá a tejet! Nálunk kilónként 1 liter tejet is felvett, de ez a liszt minőségétől is függően változhat.
Addig dagaszd, amíg el nem kezd válni az edény falától és fényes tésztát nem kapsz, ez 5-10 percet vesz igénybe. Majd egy tiszta konyharuhával takard le és egy óráig hagyd kelni.
Amikor duplájára kelt, és szép levegős a tészta, akkor kezdheted el szaggatni az 1-1,5 cm vastagra nyújtott, még nyers tésztát. Mi ehhez a linzer szaggatót használtuk, mert nincs itthon rendes fánk szaggató, de ugyanez egy pohár kombinációval is megoldható.
Ha készen vannak a kis karikák, egy nagy lábasba önts olajat és amikor már forró, tegyél bele annyi fánkot, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett, mert az olajban még dagadnak.
Addig süsd, amíg aranybarna nem lesz mindkét oldala, és a közepén egy csík nem jelenik meg. Ha nem lyukasztod ki a közepén, klasszikus szalagos fánkot kapsz, amibe habnyomó segítségével tölteléket tehetsz! Nálunk ilyen verzió is készült, a csokimáz alatt ugyanis vaníliapuding van.
A tortabevonót olvaszd fel egy kis lábasban – a fehér csokival kezdd! A 100 grammos csokihoz 2 ek olajat adj, hogy szép fényes és jól kenhető legyen a csoki! Kanállal folyamatosan kevergesd, s mikor már teljesen folyékony, húzd le a tűzhelyről, majd gyorsan kenj a csokimázból 1-1 kanállal a fánkokra. Várj 3-5 percet, hogy kicsit dermedjen a csoki, majd díszítsd tetszés szerint.
Keverjük el langyos vízben a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és egy erősebb spatulával, vagy fakanál nyelével keverjük össze. Szitáljuk össze a liszteket, keverjük bele a só...
Elkészítési idő:1 óra alatt a duplájára kelt. Kissé lisztezett felületre borítjuk, és szétdaraboljuk. Nálam 11 dkg-os gombócokra sikerültek, de mint később kiderült, lehettek volna sokkal kisebbek...
Elkészítési idő:Előkészítés: 1. Az élesztőt a langyos folyadékba (1,5 d, tej, 1,5 víz) morzsoltam, kis cukrot szórtam rá, 10 perc alatt felfutott. 2. Lisztet átszitáltam. Hozzáadtam a sót, cukro...
Elkészítési idő: