Családireceptkönyv.hu

Házikenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2 csésze liszt
1 kiskanál tengeri só
1 csésze langyos víz
1 kiskanál cukor
1 kiskanál száraz élesztő
1 evőkanál szobahőmérsékletű vaj

Elkészítés:


A cukrot a vízzel keverd el egy tálban addig, míg teljesen fel nem oldódik. Ezután szórd bele az élesztőt, de azt már nem kell keverni, csak hagyni, hogy felhabosodjon. Ez kb tíz percet igénybe vesz, addig ne is nyúljunk hozzá.

Egy másik tálban közben keverd össze a lisztet a sóval és amikor az élesztő már felhabzott, akkor jó alaposan gyúrd össze vele. Amikor szép egyenletesre eldolgoztad, összegyúrtad, akkor fedd le egy konyharuhával és hagy szobahőmérsékleten kb 1 órán át pihenni.
A sütőt melegítsd elő, kenj ki egy vagy több hőálló edényt vajjal (jénai vagy egy fém lábas), majd tedd bele a tésztát. Egy kicsit szúrkáld meg a tetejét villával.
A meleg sütő közelében még hagyd kelni kb 30 percig. Ezután beteheted a sütőbe 15 percig magasabb hőfokon, majd még 15 percig alacsonyabb hőfokon, hogy jól átsüljön a belseje is. Miután kivetted és felvágnád, hagyd állni még 15 percig, hogy könnyebb legyen a szeletelése.

Házikenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Zsuzsa
pogácsák
pogácsák

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
337. Mini bagett
337. Mini bagett

Az öregtésztához való vízben feloldottam az élesztőt, majd belekevertem a liszteket. Lefedtem és a 10-12 órát/egy éjszakát szobahőmérsékleten pihentettem. Ez idő alatt megkelt és ö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Teljes kiőrlésű kenyér/ MÓNIKA/
Teljes kiőrlésű kenyér/ MÓNIKA/

Kenyerem: 330 ml víz, 460 g tk. liszt, 40 g. búzasikér. Az aldis liszt azért jó, mert össze van keverve benne több fajta liszt + élesztő. Semmit nem kell csinálni vele, csak megsüt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kukoricás fehér kenyér (Fahej, nosalty)
Kukoricás fehér kenyér (Fahej, nosalty)

A langyos tejben feloldjuk a cukrot és az élesztőt, hagyjuk felfutni. A liszteket összekeverjük a sóval, a felfutott élesztővel, az olvasztott vajjal és annyi langyos vízz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk