Hozzávalók:
• 60 dkg finomliszt
• 3,5 dkg élesztő
• kb. 2,5 dl langyos tej
• 4 ek. cukor
• 4 tojás sárgája
• 0,5 dl rum
• 1 csipet só
• 1 narancs v. citrom reszelt héja
• 8 dkg olv. vaj
Először felfuttatom az élesztőt egy kevés langyos tejben. A maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát dagasztok, az olvasztott vajat csak a legvégén adom hozzá.
Kiolajozott kelesztőtálban duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom. A kezemmel lapogatom el olyan jó ujjnyi vastagra. Fánkszaggatóval kiszaggatom, majd egy abrosszal letakarom az egészet. Fél órát kelesztem.
Olajat melegítek egy nagyobb lábasban. A fánkokat úgy teszem bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba, az ujjammal benyomom a közepüket. Fedővel letakarva kb. másfél percig sütöm, majd megfordítom őket, és fedő nélkül is másfél percig. Az olaj jó meleg kell legyen, de ne túl forró, mert akkor csak kívülről ég meg, a közepe nyers marad, ha nem elég meleg, akkor megszívja magát olajjal, bár a rum segít ezt megelőzni.
Elkészítés: Az alapanyagokat jó alaposan kidolgozzuk, az olajat a végén adjuk hozzá. Majd két egyenlő részre osztjuk. Megformázzuk, majd olajjal vékonyan megkenjük, bevagdossuk...
Elkészítési idő:Reszeld le a cukkinit(levèt ne nyomd ki)keverd össze a száraz hozzávalókat külön a nedves hozzávalókat,ebbe tedd a cukkinit,majd öntsd egybe őket ès gyurd össze,5- perc pihentetés....
Elkészítési idő:Meglangyosítunk 1 dl vizet, elkeverjük benne az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva a duplájára kele...
Elkészítési idő:Tálba készítem az összes hozzávalót és rugalmas, hólyagos tésztát dagasztok. Szükség szerint kevés vizet vagy lisztet lehet adni a tésztához, ha túl lágy vagy éppen túl kemény le...
Elkészítési idő: