52.5 dkg finomliszt
2.5 dkg élesztő
2 csipet cukor
2.25 dl tej
1 teáskanál só
5 dkg vaj
2,5 dkg lisztet elkeverünk 1,25 dl vízben, és folytonosan keverve sűrű péppé melegítjük. Főzni nemigen kell, mert mire felforrna, már be is sűrűsödött. (Ez a tang zhong.) Kihűtjük.
A lisztbe keverjük a sót, majd mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe önjük az 1 dl langyos tejben egy csöpp cukorral elkevert élesztőt. Hagyjuk pár percig, míg felfut.
A többi langyos tejjel, a kihűlt tang zhonggal, és a puha vajjal közepesen lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva duplájára kelesztjük (30-45 perc).
A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, majd 10-12 egyforma darabra vágjuk, amiket meggömbölygetünk. Letakarva így is pihentetjük kb. 15 percet, hogy ismét megkeljen.
A tésztagolyókat egyenként kb. fél cm vastag, ovális alakra nyújtjuk, majd a hosszabbik vége felől mindet kiflivé tekerjük. Picit sodrikálunk rajtuk, hogy még formásabbak legyenek. Meghajlítjuk félhold vagy S alakban, majd tepsire rakjuk őket. Letakarva ismét pihentetjük 15 percet, közben előmelegítjük a sütőt.
A kifliket lekenjük vízzel, majd aranyszínűre sütjük.
A sütőből kivéve még egyszer megkenjük hideg vízzel, és deszkán hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
A vizet kézmelegre langyosítsuk meg (ne legyen melegebb, mert leforrázzuk az élesztőt!), és keverjük el benne az élesztőt és a cukrot. Ha pár perc elteltével egy mozgékony, halkan...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKovász készítése házilag A kovászos kenyerek fogyasztása kedvező az emberi szervezet számára, ugyanis élesztő és cukor nékül süthetünk természetesen kenyeret, péksüteményeket. Az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból a szokásos módon tésztát dagasztottam, kicsit lágyabbra mint a kenyértészta. Duplájára kelesztettem a kelesztőtálba, majd enyhén lisztezett felületre borítottam. 6...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KönnyűAz első körös alapanyagokat keverjük össze, takarjuk le, majd tegyük félre langyos helyre legalább 12 órára. Az sem baj, ha hosszabb ideig nem nézünk felé, én esténként szoktam bek...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű