350 g zsíros túró
4 ek cukor
1 citrom reszelt héja
fél vaníliarúd kikapart magjai (esetleg vaníliás cukor)
1 tojássárgája
100 g mazsola
A mazsolát forró vízbe áztatom, közben a többi alapanyagot villával alaposan összekeverem. Amikor a mazsola kicsit megszívta magát vízzel (kb. 10 perc), lecsepegtetem, és a túróhoz keverem.
A tésztát (kelt vagy hajtogatott) kinyújtom a lehető legsarkosabbra, és nagyjából 10x10 centis négyzetekre vágom, a lehető legkevesebb leeső résszel.A négyzet közepére nagy adag tölteléket kanalazok, a két szemközti sarkát kicsit széthúzom.Az egyik sarkot behajtom, rá a szemben lévőt.Végül a másik két sarkot is rájuk hajtom, enyhén összenyomkodom, hogy sütés közben ne nyíljon szét.A hajtogatott tésztát 220, a keltet 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm, még melegen porcukorral meghintem.
Kávé mellé, uzsonnára, reggelire tökéletes.
A tészta receptje a vajas tészta receptnél
Az összetevőket csomómentesre keverjük, majd dagasszuk át. Ha nagyon ragacsos lenne a masszánk, akkor vizes, vagy olajos kézzel gyúrjuk át. Eltarthat 1-2 percig míg olyan lesz az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt 200 fokra kapcsoljuk! A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk, majd a közepébe beleöntjük a kefirt és a vizet. Kézzel olyan tessék-lássék módra összedolgozzuk, tényle...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen de ne forró. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű