Hozzávalók 8 db, egyenként 12 dkg-os amerikai hamburgerzsömléhez:
20 dkg kenyérliszt
30 dkg finomliszt
2 tojás
1 dl tejföl
1,5 dl tej
6 dkg vaj
2 dkg élesztő
2 evőkanál + 1 teáskanál porcukor
½ teáskanál só
1 evőkanál olaj a dagasztáshoz
1 evőkanál szezámmag a szóráshoz
A langyos tejben megfuttattam az élesztőt egy teáskanál cukorral. A lisztet és a porcukrot átszitáltam, elkevertem a sóval, majd az összes többi alapanyaggal összeállítottam a tésztát. Mielőtt megdagasztottam megcsorgattam az olajjal, és 10 percig letakarva pihentettem.
Ekkor szép simára és bársonyosra dagasztottam, majd lefedve 45 percig kelesztettem.
8 részre osztottam és kis cipókat formáztam belőle. A formázás lényeges, érdemes pontosan csinálni.
A kis cipókat a tenyeremmel alaposan lelapogattam, a közepébe kis mélyedést nyomtam a teli tenyeremmel, hogy ne emelkedjen meg az utolsó kelesztés, és a sütés alatt. Ne legyen búra, maradjon egyenletes a zsömle alakja.
Letakarva 30 percig keltek még a zsömlék, majd egy tojást felvertem és fele annyi tejjel elkevertem. Ez azért fontos, hogy ne barnuljon úgy meg a zsömle teteje sütés közben, ha megkenjük vele.
Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem 4-4 zsömlét és 180 C fokra előmelegített sütőben 17 percig sütöttem a zsömléket.
Először az élesztőt futtassuk fel, amihez használjunk langyos vizet, amibe szórjunk cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Majd pár perc múlva már használhatjuk is. Egy n...
Elkészítési idő: 45 percDagaszt, puha tészta. 45 perc pihi 8 fele oszt,gömbölyít. 10 - 15 perc pihi Nyújt 20 - 25 cm hosszú,6 - 8 cm széles, felteker 25 perc pihi Bevág átlósan leken: tojás 200 fok,...
Elkészítési idő:A pitához valamennyi hozzávalóját turmixgépben egynemű masszává dolgozzuk. Sütőpapíros lemezre két egyenlő nagyságú korongot öntünk belőle ügyelve, hogy ne érjenek össze. 220 fokra...
Elkészítési idő:Az élesztőt enyhén cukros tejben feloldjuk, hozzáadjuk a margarin, túró, liszt keverékéhez és könnyedén összegyúrjuk. Sóval ízesítjük. Felhasználás előtt 1 nappal készítjük el. Hid...
Elkészítési idő: