380 ml víz
500 g teljes kiőrlésű liszt
200 g finomliszt
2 kiskanál só
3 evőkanál cukor
3 evőkanál vaj/olaj
25 dkg friss élesztő v. 1 cs. szárazélesztő
Lehet csak teljes kiőrlésű lisztből is, de...akkor 1 evőkanálnyi vízzel több kell hozzá.
Az élesztőt langyos cukros-vízben felfuttatjuk. Egy kelesztőtálba beletesszük a sóval elkevert lisztet, és a közepébe mélyedést vájunk, abba mehet bele a felfuttatott élesztős víz, és a maradék cukrot és a margarint is beledolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Aztán duplájára kelesztjük.
Ezek után már nem nagyon gyúrjuk,mert kimegy belőle a sok levegő.
Kenyér formájúra alakítjuk, és bevagdaljuk a tetejét, majd lefedve hagyjuk még kelni.Ha megnőtt a kenyér, előmelegített sütőben szép barnára sütjük.
(Nem kell semmivel sem megkenni a tetejét!!!)
És ha kisebbet akarsz?
Adok más adagolási lehetőséget is meg:
320 ml-260 ml Víz
400 g -340 g Teljes kiőrlésű liszt
160 g -120 g Fehér liszt
2 kk.-2 kk. Só
3 evők.-2 ek. cukor
3 evők. -2 evőkanál vaj/olaj
25 g -25 g friss élesztő v. 1 cs. száraz élesztő
Az első adagolásnál1 evőkanállal, a másiknál 2 kiskanállal több vizet adjunk, ha CSAK teljes kiőrlésű lisztet használunk.
1. Este egy nagyobb tálban kézzel összekutyuljuk a lisztet, a sót, az élesztőt és a vizet. Nem kell dagasztani, csak éppen hogy elegyíteni. 2. Lefedjük a tálat és szobahőmérséklet...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 db. palacsinta tápértéke (mogyorókrém nélkül): Energia: 78,2 kcal Fehérje: 6 g Zsír: 5,5 g Szénhidrát: 0,9 g
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt elkeverjük a langyos vízben, ezzel az élesztős vízzel fakanállal, mint a nokedlit, elkeverjük a lisztet. Mikor az összes liszt elkeveredett, kicsit kézzel megigazítjuk,...
Elkészítési idő: 1óra 45 perc Nehézség: KönnyűÖsszedagasztás után 20 perc pihentetés, majd darabolás 23 db lesz. A darabokat gömbölyíteni, egyenként beolajozni, ismét 20 perc pihentetés, majd kinyújtani, feltekerni. 30 perc p...
Elkészítési idő: Sütés:210 C fok Nehézség: Könnyű