a lapokhoz:
6 tojás fehérje,
6 evőkanál cukor,
1 és 1/2 evőkanál liszt,
12 dkg őrölt mogyoró;
a sárga krémhez:
6 tojás sárgája,
6 evőkanál cukor,
17 dkg vaj,
3,4 dl tej,
2 evőkanál étkezési keményítő,
1 tasak vaníliás cukor;
a fehér krémhez:
2 dl tejszín,
10 dkg cukor,
12 dkg vágott mogyoró;
a díszítéshez grillázs:
15 dkg cukor
A lapokhoz felverjük a tojásfehérjét a cukorral majd hozzáadjuk a lisztet és az őrölt mogyorót. A masszából 3 lapot sütünk, sütőpapíron, 24 cm-es tortaformában, lassú tűzön, kb. 15-18 perc alatt. A lapokat nem kell kiszárítani, ha látjuk, hogy a széleinél kezd barnulni,vegyük ki, és csak miután kihűlt vegyük le a sütőpapírról.
A sárga krémhez kikavarjuk a tojássárgát a kétféle cukorral, az étkezési keményítővel és a tejjel, majd lassú tűzön, folyamatosan keverve puding sűrűségűre főzzük. Kihűtjük és habosra keverjük a vajjal.
A fehér krémhez kemény habbá verjük a tejszínt a cukorral, majd belekeverjük a darabosra vágott mogyorót és az összetört grillázs felét.
A grillázshoz a cukrot alacsony hőfokon karamellizáljuk míg aranysárga lesz, majd hideg márványlapra vagy ennek hiányában sütőpapírra csorgatjuk és dermedni hagyjuk. Ha megkeményedett, nylon zacskóba tesszük és sodrófával apró darabokra törjük.
A lapokat egyenként lekenjük, előbb a sárga majd a fehér krémmel és egymásra tesszük őket. Tetejét megszórjuk a megmaradt grillázzsal.
A grillázst ne tegyük fel a tortára csak a tálalás előtt, mert jó nedvszívó és hamar meglágyul.
1. Egy mini kuglófforma mélyedéseit kivajazom, és kakaóporral megszórom (mintha kilisztezném, csak épp kakaóval). A sütőt 175 fokra (légkeverésest 155-re) előmelegítem. 2. A di...
Elkészítési idő:Először cukorszirupot készítünk: a cukrot elkeverjük a vízzel és a fűszerekkel és összeforraljuk. Kicsit állni hagyjuk, majd kihalásszuk belőle a fűszereket. Közben a szedret letu...
Elkészítési idő: