Családireceptkönyv.hu

Egyiptomi torta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


a lapokhoz:
6 tojás fehérje,
6 evőkanál cukor,
1 és 1/2 evőkanál liszt,
12 dkg őrölt mogyoró;

a sárga krémhez:
6 tojás sárgája,
6 evőkanál cukor,
17 dkg vaj,
3,4 dl tej,
2 evőkanál étkezési keményítő,
1 tasak vaníliás cukor;

a fehér krémhez:
2 dl tejszín,
10 dkg cukor,
12 dkg vágott mogyoró;

a díszítéshez grillázs:
15 dkg cukor

Elkészítés:


A lapokhoz felverjük a tojásfehérjét a cukorral majd hozzáadjuk a lisztet és az őrölt mogyorót. A masszából 3 lapot sütünk, sütőpapíron, 24 cm-es tortaformában, lassú tűzön, kb. 15-18 perc alatt. A lapokat nem kell kiszárítani, ha látjuk, hogy a széleinél kezd barnulni,vegyük ki, és csak miután kihűlt vegyük le a sütőpapírról.

A sárga krémhez kikavarjuk a tojássárgát a kétféle cukorral, az étkezési keményítővel és a tejjel, majd lassú tűzön, folyamatosan keverve puding sűrűségűre főzzük. Kihűtjük és habosra keverjük a vajjal.

A fehér krémhez kemény habbá verjük a tejszínt a cukorral, majd belekeverjük a darabosra vágott mogyorót és az összetört grillázs felét.

A grillázshoz a cukrot alacsony hőfokon karamellizáljuk míg aranysárga lesz, majd hideg márványlapra vagy ennek hiányában sütőpapírra csorgatjuk és dermedni hagyjuk. Ha megkeményedett, nylon zacskóba tesszük és sodrófával apró darabokra törjük.

A lapokat egyenként lekenjük, előbb a sárga majd a fehér krémmel és egymásra tesszük őket. Tetejét megszórjuk a megmaradt grillázzsal.

Trükkök, tippek, praktikák:


A grillázst ne tegyük fel a tortára csak a tálalás előtt, mert jó nedvszívó és hamar meglágyul.

Egyiptomi torta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar 10 perces fánk
10 perces fánk

Az összes hozzávalót összekeverjük , és egy nokedliállagú tésztát kapunk. Egy kanál segítségével tesszük az olajba. Forró olajban aranybarnára sütjük. A tészta érdekessége, hogy n...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Töltött batyuk
Töltött batyuk

40-50 dkg tetszés szerinti töltelék, pl.: sonkás-tojásos, medvehagymás-túrós, gombás-húsos, sült húsos-mustáros stb. a kenéshez: 1 kisebb tojás lazán felverve

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tökmagkrém
Tökmagkrém

A tökmagot kávédarálóban megőröljük. Evőkanállal kimérünk ugyanannyit a darált tökmagból és kefírből/joghurtból. (Nekem mindkettő 5 evőkanálnyi lett.) Sózzuk, apróra vágott menta...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar IGAZI MÁJAS és VÉRESHURKA®
IGAZI MÁJAS és VÉRESHURKA®

Az abalében jól megfőzzük a rizst és elosztjuk két részre majd alaposan elkeverjük az anyaggal. ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: Nagyon hosszú, de azért...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk