menu

Családireceptkönyv.hu

Búrkifli leveles-vajas tésztából


Írta:

Elk. idő: 20 perc
Adag: 6-8db
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztához: 25dkg liszt (20dkg Nutri Free per pane + 5dkg Nutri Free per dolci), 25dkg vaj, 1/2 tk só, 1tk 10 %-os ecet, 1,25dl hideg víz, + kb. 1dkg rizsliszt a nyújtáshoz. Töltelékhez: 15dkg darált dió, 12dkg porcukor vagy ennek megfelelő édesítő, 2 tojás (fehérje a töltelékbe, sárgája a kenéshez), maréknyi darált dió a tetejére, porcukor a szóráshoz

Elkészítés:


Kimérünk 5dkg lisztet, 20dkg vajat, és a gyúródeszkára tesszük. Egy késsel elkezdjük aprítani a vajat, minél apróbb darabokra, és próbáljuk összevegyíteni a vajjal. Ha már késsel nem megy, akkor elkezdjük kézzel összegyúrni, de figyeljünk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Amikor összeállt, egyneművé vált, lapos négyzet alakúra formáljuk, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe. A hideg vízben feloldjuk a sót, hozzáadjuk az ecetet. A maradék 20dkg lisztet gyorsan elmorzsoljuk a maradék 5dkg vajjal, és összedolgozzuk az ecetes, sós vízzel. Addig gyúrjuk, amíg el nem válik a kezünktől, a gyúródeszkától. Sima, egynemű, jól gyúrható tésztát kell kapnunk. Ne felejtsétek el, hogy a siker néha egy csipet liszten múlik, vagy egy csöppnyi folyadékon! Ezt is lapos négyzet alakúra formáljuk, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 20 percre a vajas keverék mellé. Főleg nyáron fontos, hogy hűtőben pihenjen! A 20 perc eltelte után enyhén lisztezett gyúródeszkára helyezzük, egyik csücske nézzen felénk, és elkezdjük a csücsköket nyújtani úgy, hogy egy négylevelű lóhere alakot alkossunk. A tészta közepe maradhat egy picit vastagabb, ahová rátesszük majd a vajas keveréket. Ráhajtjuk a négy csücsköt úgy, hogy a tészta mindenütt fedje a liszttel összegyúrt vajat. A tésztát elkezdjük ütögetni, nyomogatni a sodrófával, majd fél centi vastagságú téglalappá nyújtjuk. Ezután kezdjük el hajtogatni. A tésztát képzeletben három részre osztjuk, a bal oldali tésztarészt behajtjuk a tészta kétharmad részéig, a jobb oldali tésztarészt ráhajtjuk a középső részre, vagyis három rétegbe hajtjuk a tésztát. Ezután elforgatjuk a tésztát 90 fokkal, és ismét kinyújtjuk fél centi vastagra. Most képzeletben négy részre osztjuk a tésztát, jobb oldalát és a bal oldalát is behajtjuk a közepéig, majd a két dupla részt egymásra hajtjuk. Ezután ismét 20 perc pihentetés a hűtőben. A hajtogatásokat még kétszer megismételjük a pihentetési időkkel együtt. A második, harmadik nyújtásnál picit jobban meg kell lisztezni a deszkát, hogy ne ragadjon le a tészta. Amikor a harmadik hajtogatás is kész, kinyújtjuk, 10-12 centi széles csíkokra vágjuk, egyik szélükre rákenjük a tölteléket: a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a diót. A tésztacsík másik felét lekenjük tojássárgájával, hogy ne nyíljon szét sütés közben, majd szorosan feltekerjük a csíkokat, 12-15 centis darabokra vágjuk, kicsit meghajlítjuk, sütőpapíros tepsire tesszük. Tetejüket lekenjük tojássárgájával, megszórjuk darált dióval. Nagyon forró sütőben kezdjük sütni (220-230 fok), 10 perc után lehet csökkenteni a hőt, hogy a dió ne égjen meg a tetején. Kb. 20 perc alatt sül meg. Mikor kihűlt, porcukorral megszórjuk a tetejét.

Búrkifli leveles-vajas tésztából

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Bögrés puszedli (Rupáner)
Bögrés puszedli (Rupáner)

: 1. Minden hozzávalót egy nagyobb tálba mérünk, majd összekeverjük nagyjából villával. Ezután összegyúrjuk az egészet, míg össze nem áll szépen. 2. A sütőt bekapcsoljuk alul-fel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Rákóczi túrós lepény
Rákóczi túrós lepény

A tészta elkészítése: A gyúródeszkára borítjuk az átszitált lisztet. Hozzáadjuk a margarint, és gyorsan összemorzsoljuk. Ezután adjuk hozzá a többi nyersanyagot, gyorsan dolgozzuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Almás-diós-bögrés maffin
Almás-diós-bögrés maffin

Lsd. a videót!

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Palacsintatorta
Palacsintatorta

Csak tekerjük fel a megtöltött palacsintákat és rendezzük őket egy kerek formába, öntsük nyakon a következő hozzávalókból álló keverékkel: 2 felvert tojás, 1 dl tej, 0,5-1 tk cu...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk