Sós gofri
(ebből kb .35 -40 gofri készíthető , sütő méretétől függően )
-5 db tojás
-ízlés szerint só (ezt használtam )
-1tk szódabikarbóna ( ezt használtam )
-1tk ecet vagy citromlé vagy aszkorbinsav ( ezt használtam )
-tápióka keményítő ( kb 250-300 g ) ( Ezt használtam )
-kókuszliszt szintén kb (200-300 g ) ( ezt használtam )
-kb 1,2 liter víz
-paleosok tehetnek bele kb .5 ek szezámlisztet is ,de ez elhagyható ( ezt használtam )
Pontos receptem azért nincs ,mert nem igazán van lehetőségem konyha nélkül méricskélni így örülök ha egy tálba bele tudom önteni a hozzávalókat .A tojásokat felütöm ,beleteszem a sót , kb 3 teáskanálnyit ,de ízlés szerint sózza mindenki .Beleteszem a szódabikarbónát és mellé a választott savas összetevőt .Annyi tápióka keményítőt öntök bele amennyitől már alig lehet kavarni a tésztámat , tehát amennyit csak fel tud venni a tojás .Majd bele teszem a szezámlisztet amikor van itthon , ha nincs akkor ezt kihagyom .Felöntöm kb 1,2 liter vízzel , csomómentesre kavarom , majd kókuszliszttel sűrűsítem be megfelelő állagúra .Sűrű legyen a tészta ,de még ki tudd önteni a merőkanálból .Arra figyelni kell ,hogy a kókuszliszt szívja magát tehát érdemes várni vele kb 3-5 percet mert folyamatosan fog sűrűsödni . Ha túl sűrű lett nem kell megijedni nyugodtan lehet hozzá önteni még tisztított vizet . Arra kérlek benneteket ti sem mérjétek gramra az összetevőket .Azt kövessétek amiket leírtam .
Ez az alap recept ,de ezt fel lehet turbózni . Pl lehet bele darabolni , kolbászt , szalonna darabokat , lehet fűszerezni a tésztát fokhagymával , borssal , olaszos fűszerekkel. Lehet beledarabolni vöröshagymát is és kizárólag csak a fantázia szab határt miket lehet a tésztába bele tenni …..
Forró gofri sütőbe teszem a tésztát , az elsőnél mindig kikenem zsírral , kókuszolajjal a sütőt, hogy ne ragadjon le .Aztán a következőket már nem szoktam , nekem nagyon jó ez a régi sütő ebben nem ragad le a tészta ,de ha neked leragadna mert vékony a teflon felülete a sütődnek akkor kend meg zsírral minden sütés előtt .
A zsemlemorzsát érdemes előre elkészíteni és befőttes üvegekben tárolni .Elkészítése egyszerű , kenyér helyettesítő gofriból lehet elkészíteni , ugyanúgy mint a hagyományosat . Én viszont csupán tovább sütöttem a gofrikat, ledaráltam és pár órát hagytam meleg , száraz helyen száradni . A gofri receptje itt található : https://julcseeka.com/2015/11/08/naturestore-paleo-kenyerhelyettesito-sos-gofri/
A burgonyákat megfőzzük, majd meghámozzuk, és burgonyanyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni. 1 dl tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt majd 10 perc alatt felfuttatjuk...
Elkészítési idő:Egy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőport, a cukrot, adjuk hozzá a tojást, az olajat, a vizet és a sót is, gyúrjunk belőle rugalmas, sima tésztát (kb. 10 perc). Tegyük va...
Elkészítési idő: 1 óraTálba öntjük a langyos tejet, hozzáadjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd elkeverjük benne, és 10 perc alatt felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet és hozzáöntjük...
Elkészítési idő: 125 perc