40 dkg finomliszt
10 dkg dió
só
3 dkg kristálycukor
2 db tojássárgája
3.5 dl tej
10 dkg Ráma
2.5 dkg élesztő
Az aranygaluska tésztájához a lisztben elkeverem a sót, a kristálycukrot, hozzáadom a 2,5 dl tejben elhabart tojássárgát, és az 5 evőkanál olvasztott Ramát. Az 1 dl cukros tejben felfuttatom az élesztőt, a lisztbe öntöm, és sima, nem túlságosan kemény tésztává dolgozom. Addig dagasztom, amíg a tészta hólyagos nem lesz, és nem ragad sem a tálhoz, sem a kezemhez. Ezután konyharuhával letakarom, és langyos helyen a kétszeresére kelesztem. Ha megkelt, olvasztott Ramába mártogatott kanállal diónyi darabokat szaggatok a tésztából. A galuskákat olvasztott Ramával megkenem, és darált dióban meghempergetem.Ramával kikent, és kilisztezett tepsiben szép sorban egymás mellé teszem, amíg a tepsi meg nem telik. Még egy félórát kelesztem, majd előmelegített sütőben, 150 fokon 35-40 percig sütöm. A sütés közben összenőtt galuskákat szétszedegetem, tányérokra adagolom, porcukorral megszórom, és nyakon öntöm a vaníliamártással. A vaníliamártáshoz a 2 tojássárgát kikeverem a 3 dkg porcukorral, és hozzáadom a 2 dkg lisztet. A tejet felforralom 2 csomag vaníliás cukorral, a tojássárgás cukorhoz adom, és vízgőz fölött folyamatosan kevergetve besűrítem.
A szárazanyagokat és a tojást, olajat, cukrot külön keverjük össze, majd az egészet keverjük össze, és adjuk hozzá a köménymagot. Kizsírozott sütőben süssük meg kb. 200 fokon.
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűBeleöntjük a vizet, hozzátesszük a kimért bio vajat. Fontos: mindig alulra tesszük a folyékony hozzávalókat, majd a száraz adalékokat, és végül az élesztőt! Rászitáljuk a liszte...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összetevőket alaposan összedolgozzuk, duplájára kelesztjük. A tésztát 8 db-ra vágjuk, megformazzuk, bevagjuk és 215 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt 1 dl lanygyos vízben feloldom. A kovászhoz adjuk az összes alapanyagot a vaj kivételével. Összegyúrjuk, dagasszuk.(én géppel készítettem) Ha egynemű a tészta, hozzáadj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű