50 dkg liszt
2-2,5 dl langyos tej
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só.
Fél bögre langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (A cukrot a tejbe szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, aztán megvárjuk, hogy a tetején vastag halványbarna hab képződjék).
A lisztet mély tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat, aztán fokozatosan hozzáadva a maradék tejet, az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. (A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen különbözik, ezért apránként dolgozzuk a tésztába a folyadékot.)
A tésztát konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, négy egyforma nagyságú, szilva formájú cipóra osztjuk.
A cipókat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, késsel hosszában bevágjuk. Tetejüket megkenhetjük langyos vízzel, langyos tejjel vagy tojással. Megszórhatjuk különböző magvakkal (szezámmag, lenmag...)
250 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
1. A tejet langyosítsuk meg, oldjuk fel benne a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk pihenni 15 percet. Ez idő alatt az élesztő elkezd dolgozni, és felhabzik. 2. Adjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krémsajthoz add hozzá a vajat és a cukrot, és robotgéppel keverd habosra. Szitáld bele a lisztet, dobd bele a csipetnyi sót, majd alaposan gyúrd össze a tésztát, és válaszd kétfe...
Elkészítési idő: 140 perc Nehézség: KözepesA lisztben elkevertem a sót és a cukrot, majd a tojással, a morzsolt élesztővel, tejjel és vízzel dagasztottam, ameddig egy kicsit összeállt a tészta. Utána hozzáadtam a vajat, és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűBedagasztjuk a tésztát, majd a mennyiségből 10-11 zsemlét készítünk. Sütőzacskóban Ismét dagasztás következik, majd vízzel megspricceljük, 200 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük....
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes