Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Szegedi cipó


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:







50 dkg liszt
2-2,5 dl langyos tej
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só.
 

Elkészítés:


Fél bögre langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (A cukrot a tejbe szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, aztán megvárjuk, hogy a tetején vastag halványbarna hab képződjék).
A lisztet mély tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat, aztán fokozatosan hozzáadva a maradék tejet, az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. (A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen különbözik, ezért apránként dolgozzuk a tésztába a folyadékot.)
A tésztát konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, négy egyforma nagyságú, szilva formájú cipóra osztjuk.
A cipókat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, késsel hosszában bevágjuk. Tetejüket megkenhetjük langyos vízzel, langyos tejjel vagy tojással. Megszórhatjuk különböző magvakkal (szezámmag, lenmag...)
250 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
 

Szegedi cipó

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Zsuzsa
Rostban gazdag kenyér recept (97 %-al csökkentett sz
Avatar Zsuzsa Kedvelnék
Rostban gazdag kenyér recept (97 %-al csökkentett sz

A száraz és folyékony hozzávalókat külön edényben keverjük el, majd dolgozzuk össze. 5 perc pihentetés után, a tésztából nedves kézzel formázzunk kenyeret, majd tegyük sütőpapírra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
Sós kifli
Sós kifli

1 dl tejben az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és 10 perc alatt felfuttatjuk. Egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, tojást, olvasztott vajat, a felfuttatott éle...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Vajas kifli
Vajas kifli

A tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral és egy kevés liszttel. A vajat felolvasztjuk. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat, majd a felfuttatott él...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kata
Burgonyás pogácsa
Burgonyás pogácsa

A burgonyákat megfőzzük, majd meghámozzuk, és burgonyanyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni. 1 dl tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt majd 10 perc alatt felfuttatjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk