8 darabhoz
35 dkg finomliszt
2,5 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dkg olvasztott vaj
1 csapott teáskanál kristálycukor
1 enyhén púpos teáskanál só (vagy ízlés szerint)
+ a tetejére 2 evőkanál tej
1. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, melybe beletesszük a cukrot. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, végül az olvasztott vajat és pár perc alatt bedagasztjuk. (Jó lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk - pici liszttel vagy vajjal korrigáljuk, ha nem megfelelő a tészta állaga.) Nem kell keleszteni!
2. Két egyforma cipóra osztjuk, kinyújtjuk az egyiket kör alakúra, 4 egyenlő háromszögre osztjuk és egyenként még mindegyiket tovább nyújtjuk őket, amilyenre csak lehet. Szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk. A másik cipóval is ugyanígy járunk el, tehát 8 db kiflit kapunk. Sütőpapíros tepsibe tesszük őket.
3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra alsó-felső sütés programon, a sütő aljába pedig teszünk egy kis tepsi vizet.
4. A kifliknek elég csak annyi ideig kelniük, amíg a sütő belemelegszik, majd a tetejüket lekenjük tejjel és kb. 22-25 perc alatt aranybarnára sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - ha szép aranybarna a színe, akkor már biztos megsült.)
A kiflik elkészítve várakoznak a sütésre a tepsiben a tűzhely tetején (vagy a konyhapulton, asztalon). Addig bemelegszik a sütő (teszünk a sütő aljába egy tepsibe vizet) és amikor már elérte a kívánt hőfokot a sütő, akkor megkenjük a kiflik tetejét tejjel és betesszük sülni.
Az élesztőt kb 1 dl langyos savóban vagy vízben, amihez egy teáskanál cukrot adtunk feloldjuk, és hagyjuk felfutni. A lisztet átszitáljuk egy tálba, én ilyenkor a sót is hozzá szo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kenyér szeleteket megkenem mustárral, erre rászórom a medvehagyma csíkokat. A virsliket hosszában félbevágom, vágott felükkel lefelé helyezem a mustáros, medvehagymás kenyérre...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az egészet egy szép nagy tálban bedagasztom (kb 1/2 órát, kézzel), majd félre teszem. 2. Kb. 5-6 órát kelesztem. Közben még 2-szer átdagasztom (kb. 5-5 perc). 3. Az utolsó da...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA száraz hozzávalókat összekevertem, beleöntöttem a folyadékba, és 5-10 percig dagasztottam. Egy tepsi, vagy egy sütőpapir aljára kevés oliva olajat öntöttem, megsóztam, beletettem...
Elkészítési idő: 3/4 óra+ 20 per Nehézség: Könnyű