60 dkg liszt
20 dkg zsír
25 dkg cukor
20 dkg lekvár (szilva/ barack)
3 tojás
1 k.k. őrölt fahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 k.k. szódabikarbóna
A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a cukrot, a lekvárt, a tojást, a fahéjat, a szegfűszeget, a szódabikarbónát és egynemű masszává gyúrjuk.
2 nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a tésztából egyforma adagokat kicsípünk és a két tenyerünk között előbb golyót formálunk, majd hosszúkás alakzatra kinyújtva belehelyezzük a tepsibe.
160-170 °C- ra előmelegített sütőben 10-13 perc alatt készre sütjük.
Amíg az egyik sül, a másiktepsire valót csináljuk.
Ha kihűltek, szilvalekvárral 2-2-t összeragasztunk.
A végén olvasztott csokiba mártjuk az összeset.
Olvasztott csoki:
30-40 dkg tortabevonót 2-3 e.k. olajjal vízgőz felett felolvasztunk.
A mandulát a porcukorral egyszer átdaráljuk, majd átszitáljuk. A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a csipet sót, majd elkezdjük felverni, ha elkezdett kifehéredni, kanalanként hozzáadjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet a deszkára szórjuk és a vajat elmorzsoljuk benne. Közepébe kis fészket csinálunk, beleütjük a tojássárgákat beleöntjük a tejben elmorzsolt élesztőt, majd a többi hozzáva...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a puha vajat vagy margarint, a joghurtot, a vaníliacukrot és a porcukrot. A tésztát sima állagúra dolgozzuk, majd lisztes felületen kb. 5 mm...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Szedjük szét a tojás sárgáját és a fehérjét. 2. A fehérjét, habverővel kemény habbá verjük. 3. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig habosítjuk,majd hozzá keverjük az...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Nehéz