140 ml tej
11 g élesztő
30 g vaj (olvasztott)
40 g porcukor
250 g liszt
1 csipet só
1 tojás sárgája
1 vaníliáscukor
5 g keserű kakópor
5 g mazsola
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben. Ehhez a langyos tejbe beletesszük az élesztőt és a porcukrot. Elkeverjük, majd kb. 10 percre félretessük.
Amikor felfutott az élesztő, összeállítjuk a tésztát.
A lisztet, sót, tojássárgáját, olvasztott vajat, van.cukrot, és a felfutott élesztős keveréket öszeöntjük, sima téztává dagasztjuk.
A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk. Az egyik felébe a kakaóport, a másikba a mazsolát gyúrjuk.
Kiolajozott, letakart edényben, meleg helyen, kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük a tésztákat.
Ha megkeltek, 2 (kb. 65 cm) rudat sodrunk mindkét tésztából.
Félbe hajtjuk, és egymásra tesszük, megfonjuk a kalácsot.
Egész tojással megkenjük, és ismét 30 percen át kelesztjük.
Kelesztés után másodszor is megkenjük. Majd 30 percen át sütjük, előmelegített sütőben, 170-180 fokon.
Kihűlés után szeleteljük
~A folyékony majd a száraz összetevőket is a kenyérsütő üstjébe mérem, lágyabb de nem ragacsos tésztát dagasztok, 30 percig hagyom kelni, fedeles tálban. ~Deszkára borítom, megf...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: KözepesA lisztet összekeverjük a sütőporral, 1 csipet sóval, a darált mandulával, mogyoróval és az őrölt fűszerekkel, aztán belereszeljük a gyömbért, valamint a citrom és a narancs héját....
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElkészítés: Cukros tejben felfuttatom az élesztőt, és a többi hozzávalóval összegyúrom.Közepesen lágy tésztát kapunk.Kelesztjük 40 percig,majd átgyúrjuk és újra kelesztjük kb 20 pe...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű