140 ml tej
11 g élesztő
30 g vaj (olvasztott)
40 g porcukor
250 g liszt
1 csipet só
1 tojás sárgája
1 vaníliáscukor
5 g keserű kakópor
5 g mazsola
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben. Ehhez a langyos tejbe beletesszük az élesztőt és a porcukrot. Elkeverjük, majd kb. 10 percre félretessük.
Amikor felfutott az élesztő, összeállítjuk a tésztát.
A lisztet, sót, tojássárgáját, olvasztott vajat, van.cukrot, és a felfutott élesztős keveréket öszeöntjük, sima téztává dagasztjuk.
A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk. Az egyik felébe a kakaóport, a másikba a mazsolát gyúrjuk.
Kiolajozott, letakart edényben, meleg helyen, kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük a tésztákat.
Ha megkeltek, 2 (kb. 65 cm) rudat sodrunk mindkét tésztából.
Félbe hajtjuk, és egymásra tesszük, megfonjuk a kalácsot.
Egész tojással megkenjük, és ismét 30 percen át kelesztjük.
Kelesztés után másodszor is megkenjük. Majd 30 percen át sütjük, előmelegített sütőben, 170-180 fokon.
Kihűlés után szeleteljük
A fenti anyagból könnyű kalácstésztát készítünk, ha megkelt kinyújtjuk, kockára vágjuk, dióval, mákkal, vagy lekvárral tölthetjük. Sütőpléhre téve, meleg margarinnal megkenjük, hog...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉlesztő fut. Keverjük össze a mandulát a kandírozott gyümölcsökkel és a mazsolával, adjuk hozzá az 5 ek vizet, narancslevet vagy rumot, és hagyjuk állni. Legjobb, ha ezt már előz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. 2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót a tojá...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, a sütőport, az élesztős tejet és az olajat egy tálba öntjük, kevés sót adunk hozzá és jól összegyúrjuk a tésztát. Miután...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű