Töltelékhez:
- 80 dkg sertés darálthús
- 400 g házi jellegű tarhonya
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, delikát, pirospaprika
Egyéb hozzávalók:
- 1 nagyobb, lapos fej káposzta
- 1 paradicsomkonzerv
- paprika, paradicsom
A káposzta torzsáját kivágjuk, külső sérült leveleit leszedjük, megmossuk és egy nagy picit ecetes vízzel teli lábosba tesszük, majd lassú tűzön megabáljuk. Fontos, hogy nem szabad forrnia a víznek.
A töltelékhez megpirítjuk a tarhonyát. Ha már kicsit aranybarna lett kiszedjük és rárakjuk a húsra, majd egy lábasba zsírt hevítünk, belerakjuk az apróra vágott fej hagymát és fokhagymát. Ha már üvegesre párolódott rárakjuk a pirospaprikát (a mennyiség szín alapján állapítható meg, mélyvörös színűnek kell lennie a hagymának), levesszük és ráöntjük a húsra. A töltelékünket ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, delikáttal, majd összegyúrjuk.
A lábasban abálódó káposzta leveleit folyamatosan bontjuk lefele. Ami már kicsit puhább, hajlíthatóbb azt kiszedjük, a kemény középső részét levágjuk és ketté vagy négyfelé szedjük majd kezdődhet a töltés.
A megtöltött káposztákat egy nagy lábosba rakosgatjuk. Ha készen vagyunk a töltéssel a káposztákra paradicsompürét és vizet öntünk addig, hogy ellepje. A levet is fűszerrezük sóval, borssal, delikáttal, majd tetejükre felaprítjuk a megmaradt káposztát. Legfelső rétegnek néhány karika paradicsomot és paprikát teszünk. Lassú tűzön másfél két óráig főzzük, de érdemes kóstolni 1 óra után. Tejfölell és kenyérre tálaljuk.
Húst összekeverjük a párolt rizzsel, 1 tojással, petrezselyemmel, sóval, borssal. Tepsi, vagy jénai alját kiolajozzuk, a hosszában kettévágott paprikákat megtöltjük a masszával...
Elkészítési idő:Olajat a lábasba tesszük, bele a hagymakockákat, a zúzott fokhagymát, sót, felkockázott paprikát, felcsíkozott bacont, és fedő alatt üvegesre pároljuk. Majd belekeverjük a borsót,...
Elkészítési idő: 1 óraA kis kockákra vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk, és az ujjnyi szeletekre vágott tarja mindkét oldalát megpirítjuk rajta. Sózzuk, borsozzuk, majd kis vizet aláöntve, az elpárolg...
Elkészítési idő: