- 1 kg sertés darált hús
- 1/4 kg rizs
- 2-3 fej vöröshagyma
- olaj
- pirospaprika
- só
- vegeta
- bors
- 2 doboz sűrített paradicsom
- 1 csomag kockára vágott bacon
- 4 közepes fej édeskáposzta
- 2 gerezd fokhagyma
A darált húst egy tálba rakjuk, a rizst megmossuk, és hozzáadjuk a húshoz.
A hagymákat olajon megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, majd pirospaprikával megszórjuk (ez egy pörkölt alap), ráöntjük a húsra és a rizsre. Hozzáadjuk az egyik sűrített paradicsomot, a sót, a borsot, a vegetát és az összezúzott fokhagymákat. Az egészet kézzel jól összedolgozzuk. A káposzták közepét kivágjuk, forró, de nem lobogó vízbe helyezzük fejjel lefelé. A forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, megpuhulnak, majd sorban kiszedjük őket. A levelekről a csumát levágjuk, a közepénél kétfelé hasítjuk, majd a tölteléket belerakjuk úgy, hogy kicsi, tölcsér alakú formákat kapjunk. Nem kell túl szorosra tekerni, hogy a rizsnek maradjon helye dagadni. Igyekezzünk minél kisebb káposztákat készíteni. A megmaradt káposztaleveleket laskára, illetve hosszú csíkokra vágjuk, a fazék aljára lerakjuk, majd megszórjuk egy maréknyi apróra vágott szalonnával, és sorban lerakjuk a töltött káposztákat. Kétsoronként megszórjuk újabb szalonnával és addig rakjuk, amíg el nem fogynak. A fazekat felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a káposztákat, és feltesszük főni. Mielőtt puhára főne, karikára vágott paradicsomot, TV paprikát és kaliforniai paprika szeleteket rakunk rá, majd a megmaradt egy doboz sűrített paradicsomot kis tálkában forró vízzel elkeverjük, és ráöntjük a tetejére. Fedő alatt hagyom, hogy puhára főjön. Tálalásnál a fazék tetején képződött lecsót félrehúzzuk, majd kiszedjük a töltelékeket tányérra, és a lecsós alapot mellérakjuk.
Ízlés szerint tejföllel fogyasztható
1 egész tojást elkeverünk 1 dl tejjel, a cukorral és sóval, a reszelt citrom héjával. Annyi búzadarát teszünk hozzá, hogy palacsintatészta sűrűségűvé váljon. Körülbelül 1 órán át s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFőzzük az átválogatott, megmosott lencsét puhára sós vízben a babérlevéllel és a kakukkfűvel együtt. Szűrjük le, a fűszernövényeket távolítsuk el, a lencsét pürésítsük botmixerrel....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA nyers krumlit meghámozzuk és kislyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát apró kockákra vágjuk, 2 evőkanál olajon megdinszteljük. A petrezselyemzöldet felaprítjuk. Az összes hozzá...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA vöröslencsét alaposan megmosni, majd 2x-es mennyiségű vízben a feldarabolt krumplival együtt megfőzni. a kölest is alaposan megmosni 2x-es mennyiségű vízben puhára főzni. A hagym...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű