50 dkg liszt (lehet vegyesen is, nálam most 40 dkg finomliszt és 10 dkg rétes liszt)
3 dkg élesztő
3 dkg margarin (olvasztva)
2 kanál tejföl
1,5 dl tej
1 dl víz
1 tk. só
1 tk. cukor
+ szezámmag
A hozzávalókból egy rugalmas kelt tésztát készítünk. Ez megint egy olyan művelet, amit elvégez helyettem a kenyérsütő. Csak szép sorban az üstbe pakolom a kimért dolgokat. Nálam alulra kerülnek a folyadékok, arra a liszt. cukor, só, és végül a morzsolt élesztő. Mint egy modern boszorkánynál Nyomom a gombot, és az üstben máris keveredik, dagad, majd szép fényesre kel a tészta Utána lisztezett munkafelületen lazán átgyúrom, és nyolc részre osztom. (legközelebb talán tíz résszel is megpróbálkozom, kifliknek jó kis ducik lettek ennyi darabból ) Négyzetre nyújtom a tésztadarabokat, egyenként felcsavarom majd meghajtom. Mehetnek szépen sorban a szilikonos sütőlapra. A sütőt előmelegítem, közben pihennek a kiflicskék. Megszórom őket szezámmaggal (lenmaggal, mákkal is lehet)megspriccelem vízzel és negyed óra múlva mehetnek sülni, közepesnél kicsit alacsonyabb lángon. A sütőbe érdemes betenni egy tálkában vizet, a gőz jót tesz a kifliknek. Akkor vannak készen, ha szép aranybarnák, és az aljukat kopogtatva kissé kongó hangot hallunk. Nem korgót, az a gyomrunk lesz a sütőből áradó illatoktól
-A tésztát jól összegyúrom és kb 1 órát kelesztem (előre az élesztőt felfuttatom kis cukros langyos tejben) A Tésztát kinyújtom borospohárral kivágom és minden második közepér...
Elkészítési idő:A 1/2 csésze vízet a 2 csomag élesztőporral és a 2 tk mézzel összekeverem és megvárom míg az élesztő aktivizálódik. A dagasztó tartályába addíg beleteszem a többi vizet, mézet, va...
Elkészítési idő: 3-4 óraJoghurtos/kefíres kifli A kenyérsütőgép 15 perces programján bedagasztom a tésztát, majd 9-12 részre osztom a deszkán, kis cipókba formálom, és lisztezett tepsin letakarva kel...
Elkészítési idő: