10 tojáshoz:
10 db tojás héja!
1 piros pritamin paprika
Zöld levélkék – pl. petrezselyem, zellerlevél, apróra vágott zellerszál (esetleg kompromisszumként zöldborsó), zöld kapor – ízlés szerint
30 dkg főtt sonka (vagy bármilyen főtt hús)
Só, őrölt bors
20 gr zselatin
1-2 dl húsleves lé (pl., ha más nincs, akkor húsleveskockából elkészítve)
A 10 tojást alaposan megmossuk, szikkasztjuk, majd kb. 2 cm átmérőjű lyukat készítünk óvatosan a tojások tetején
Itt távolítjuk el a tartalmukat (természetesen felhasználjuk máshoz), majd jól kiöblítjük az üres héjat, és lefelé fordítva kicsöpögtetjük
Tojástartóba helyezzük őket, a lyukkal felfelé
A zselatint 30 ml vízben 10-15 percet áztatjuk, majd a tűzön addig főzzük, míg fel nem olvad, majd hozzáöntjük a húsleveshez –> kész az aszpikunk
A sonkát, a pritamin paprikát, a választott zöld-féléket apróra vágjuk, és fűszerezzük
1 zöld levélkét rakunk a tojás aljára
Ráhalmozzuk a keveréket, majdnem a lyukak szájáig, majd feltöltjük a zselatinos húslevessel
Legalább 1 napra hűtőbe rakjuk, …majd óvatosan meghámozva, akár piros tojásokkal vegyesen adjuk asztalra!
Mindent kicsire kell vágni. A bulgurt megfőzzük, a rizshez hasonlóan. egy villával összekavarod, hozzáöntöd a felvágott zöldségeket és leveleket, egy citrom levet kicsavarod, ráönt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk és finomra reszeljük. Ízesítjük a citrom levével, kikapart húsával és a mézzel. Belekeverjük a megmosott mazsolát és a darált dió kétharmadát....
Elkészítési idő: gyors! Nehézség: KönnyűA hagymát apróra vágjuk (hogy egy kicsit ropogjon a fogunk alatt), a fokit lereszeljük és minden hozzávalóval együtt egy tálban kikeverjük. A tejfölt érdemes kisebb adagokban hozzá...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűEgy tálban kikeverjük a tejfölt a majonézzel, a citromlével, a cukorral, a borssal, és a sóval. A mennyiségek csak irányadók, természetesen mindenki ízlés szerint adagolja a hozzáv...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: Könnyű