60 dkg liszt
1 tk. Só
7 dkg puha vaj
1 ek. Cukor
2 dl tej
1,5 dl víz
2 dkg friss élesztő
Akinek van kenyérsütőgépe, egész egyszerűen mérjen minden hozzávalót az üstbe, majd a húsz perces dagasztóprogrammal készítse el a tésztát. A vége felé érdemes ellenőrizni, ha ragacsos kevés liszttel, ha kemény kevés folyadékkal lehet igazítani az állagán. Kelesztőtálban vagy kikapcsolt gépben kell duplájára keleszteni.
Akinek nincs gépe, kézzel vagy kézi mixerrel is elkészítheti. Mérjük egy tálba a sót, a cukrot, közepébe készítsünk mélyedést, ide tegyük a tejben feloldott élesztőt, a vizet és a puha vajat. Rugalmas, nem túl kemény tésztát kell a dagasztás végére kapnunk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd tíz egyenlő részre osztjuk. Téglalapformára nyomkodjuk, és mint a beiglit feltekerjük úgy, hogy minden tekerés után lenyomjuk. Olyan hosszúra sodorjuk, amilyen hosszú a tepsink. Sütőpapírral bélelt tepsin újrakelesztjük, kb 30-40 perc alatt. Vízzel alaposan lepermetezzük, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Rácsra tesszük hülni.
Mákos gubához Tökéletes
Az élesztőt 1 dl langyos ,cukros tejben felfuttatjuk A megkelt élesztővel és a többi hozzávalókból gyenge tésztát dagasztunk. Két cipóba gyúrjuk ki. Langyos zsírral megkenjük és...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt előző este feloldjuk 2 dl langyos vízben, belekeverjük a rozslisztet és a krumplit. Ezt a tejföl sűrűségű kovászt másnapig lefedve savanyodni hagyjuk. Készítéskor ho...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesDagasztógép táljába mértem az összes hozzávalót és 5 percig alacsony fokozaton, majd még 15 percig magasabb fokozaton szép sima, fényes felületű tésztát dagasztottam. A tésztát fed...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes