Hozzávalók
200 g hideg vaj (eredeti receptben 250 g margarin)
250 g finomliszt
pici só
4 ek hideg víz
1 ek 10 %-os ecet
+
ha édességhez használom, akkor 2-3 dkg cukrot szoktam hozzátenni.
A hűtőből kivett vajat kockákra vágom és a sóval (cukorral) elkevert liszttel gyorsan összemorzsolom. (Lehet géppel is.) A közepébe mélyedést túrok a kézfejemmel és belemérem a vizet és az ecetet.
Gyors mozdulatokkal -főleg az ujjaim utolsó percét használva- összegyúrom a tésztát.
Formára igazítom, folpack fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe.
Min. 30 perc elteltével használom fel, addig hidegen pihen.
Csak simán a hűtőben is lehet tartani 3 napig, vagy lefagyasztani.
Ekkor használat előtt legalább 1 órával tegyük át a norm. hűtőbe.
Őszibarackos táska
Hozzávalók
1 adag tészta
3-4 szem őszibarack
1 ek étkezési keményítő
1 ek + 1 tk vaníliás porcukor (házi)
+
tojásfehérje kenéshez
A tésztát 30 perc után szobahőmérsékletre tettem és hagytam, hogy akklimatizálódjon (10 perc).
A barackokat tisztítottam és kicsi kockákra daraboltam.
Összekevertem a keményítővel és a vaníliás porcukorral.
Vékonyra nyújtottam (4-5 mm) a tésztát (lehet a fólián át, akkor nem kell lisztezni) és
12 db nagy téglalapra vágtam. Hat téglalapot a derelyevágóval (lehet késsel is)
több helyen bemetszettem, a szélét körbe nem vágtam el (lásd képet).
Minden egészre 1 nagy kanál barackot raktam.
Körbekentem a tojásfehérjével, a bemetszetteket a tetejükre igazítottam a széleiket alaposan összenyomkodtam.
A tálkában maradt barackszaftot a hézagokon becsorgattam a barackokra.
A sütőpapíros tepsire raktam őket és 180 fokos előmelegített sütőben készre sütöttem (16 perc).
A tésztát elkészíthetjük hagyományos kelesztéssel is, de mivel nekem nincs mindig időm erre, a kenyérsütőgép dagasztóját szoktam befogni a munkára. Az összes hozzávalót bepakoljuk...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA száraz hozzávalókat keverjük össze és öntsük rá az elvegyített folyékony anyagokat, majd gyúrjuk össze. 5 perc pihentetés után a tésztát osszuk 3 egyenlő részre, majd nedves kéz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKülön edényben keverjük össze a száraz és folyékony hozzávalókat, majd öntsük őket egybe és gyúrjuk össze. Pihentessük a tésztát 5 percig. Ezután gyúrjuk át a tésztát bambuszro...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA dagasztógép táljába mérjük az összes szárazanyagot, azaz a liszteket, a keményítőket, a xantángumit, a guargumit, a sót, a cukrot, a szódabikarbónát és az élesztőt. Egy habverőve...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű