Családireceptkönyv.hu

Leveles tészta hajtogatás nélkül


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók
200 g hideg vaj (eredeti receptben 250 g margarin)
250 g finomliszt
pici só
4 ek hideg víz
1 ek 10 %-os ecet
+
ha édességhez használom, akkor 2-3 dkg cukrot szoktam hozzátenni.

Elkészítés:


A hűtőből kivett vajat kockákra vágom és a sóval (cukorral) elkevert liszttel gyorsan összemorzsolom. (Lehet géppel is.) A közepébe mélyedést túrok a kézfejemmel és belemérem a vizet és az ecetet.
Gyors mozdulatokkal -főleg az ujjaim utolsó percét használva- összegyúrom a tésztát.
Formára igazítom, folpack fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe.

Trükkök, tippek, praktikák:


Min. 30 perc elteltével használom fel, addig hidegen pihen.
Csak simán a hűtőben is lehet tartani 3 napig, vagy lefagyasztani.
Ekkor használat előtt legalább 1 órával tegyük át a norm. hűtőbe.
Őszibarackos táska

Hozzávalók
1 adag tészta
3-4 szem őszibarack
1 ek étkezési keményítő

1 ek + 1 tk vaníliás porcukor (házi)
+
tojásfehérje kenéshez

A tésztát 30 perc után szobahőmérsékletre tettem és hagytam, hogy akklimatizálódjon (10 perc).
A barackokat tisztítottam és kicsi kockákra daraboltam.
Összekevertem a keményítővel és a vaníliás porcukorral.
Vékonyra nyújtottam (4-5 mm) a tésztát (lehet a fólián át, akkor nem kell lisztezni) és
12 db nagy téglalapra vágtam. Hat téglalapot a derelyevágóval (lehet késsel is)
több helyen bemetszettem, a szélét körbe nem vágtam el (lásd képet).
Minden egészre 1 nagy kanál barackot raktam.
Körbekentem a tojásfehérjével, a bemetszetteket a tetejükre igazítottam a széleiket alaposan összenyomkodtam.
A tálkában maradt barackszaftot a hézagokon becsorgattam a barackokra.
A sütőpapíros tepsire raktam őket és 180 fokos előmelegített sütőben készre sütöttem (16 perc).

Leveles tészta hajtogatás nélkül

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Express croissant (Limara)
Express croissant (Limara)

A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, k...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Nehéz
share
Flammkuchen / Elsässer Art
Flammkuchen / Elsässer Art

A tészta hozzávaloit jól összedolgozzuk. foliába becsomagoljuk és félórát pihentetjük.. Vékonyra kinyújtjuk a recept szerint egy gáztepsi nagyságura, nekem ez nem sikerült,mert n...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Zsemle
Zsemle

1. Dagasztás után egyenlő részre vágtam, megformáztam, majd kelesztettem. 2. Vízzel lekentem és meleg sütőbe téve kb. 30 percig sütöttem. 3. Tetejét különböző magokkal szór...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Házi kifli
Házi kifli

Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. Pár perc al...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk