ringló
Ringló dzsem készítése
A szétnyomkodott ringlókat magokkal, lével, héjjal együtt felteszem forrni, majd a forrás után kisebbre rakom a lángot, és még pár percig forralom. Ez után egy nagy lyukú szűrőn átszűröm egy másik lábosba és lemérem a súlyát (legegyszerűbb, ha a lábos súlyát előre lemérjük, majd kivonjuk a lábossal együtt mért gyümölcs súlyából). A lét újra felteszem forrni, és 3:1 dzsemfixet valamint cukrot adok hozzá. 1,3 kg gyümölcshöz egy csomag “3:1 dzsemfix”-re és 30 dkg cukorra van szükség.
A dzsemfix leírása szerint a dzsem cukor helyett édesítővel is készíthető. Én ezt a változatot is kipróbáltam.
Az egészet újra felforralom, majd a forrás után az előre forró vízzel alaposan kimosott és csírátlanított üvegekbe töltöm. 5 percre fejre állítom, felcímkézem, és száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Ringló dzsem levendulával
Mindenféle lekvárt vagy dzsemet többféle ízesítéssel szoktam készíteni, így ebből a receptből sem hiányozhat a levendula! Ha az egész mennyiséget levendulásra szeretnénk készíteni, akkor egy kg. ringlóra számítva 8-10 szál szárított levendulát keverünk a legelején az összenyomkodott ringlóba, majd a felforralás után fél órát állni hagyjuk, hogy legyen ideje a levendula ízének kiázni. Ez után ugyanúgy készítjük mint a fenti dzsemet.
Ha csak egy kis mennyiséget szeretnénk próbaképp levendulásra, akkor a fenti recept szerint készre készítjük a levendulákat, majd a már üvegbe töltött lekvárba beleteszünk 2-3 szál levendulát (2 dl-es üvegre számítva). Később amikor felbontjuk a lekvárt, ez a szál levendula egyszerűen kiszedhető, és csak az ízét adja át a lekvárnak
Előkészítés – nyers ringló lé készítése
Kissé lusta vagyok a konyhai előkészítések terén, ezért kifejezetten kedvelem azokat a gyümölcsöket, amivel keveset kell vesződni az eltevésnél. A vad ringló szilva pont ezek közé tartozik. Az érett gyümölcs állaga pont olyan, hogy kimagozni nem lehet, viszont rengeteg levet tartalmaz. Ezért a következő módszert kísérleteztem ki: a szára nélkül szedett(!) vad ringlókat megmosom, a tálba átrakásnál egyben kiválogatom a rosszakat és elkezdem összenyomkodni. Mély tálban végzem a műveletet, de igazából nem nagyon fröcsköl. Minden egyes szemet szétnyomok, így szétreped a ringló héja, és a főzésnél könnyen leválik majd a hús a héjról és a magról.
Készíthetünk Édes Erős Pistát is azok kedvéért, Akik NEM kedvelik a Csípős IZT, de tudjuk, hogy mindenképpen a Csípős Az igazi. Vagy keverhetjük az, AZ édes paprikához adjunk EGY-K...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű• Elkészítés: Az üvegeket nagyon alaposan (legjobb mosogatógépben, utána elöblítve) kimossuk. A többször megmosott meggyszemekkel teletesszük az üvegeket, de mielőtt tele lennének,...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA hozzávalókat egy lábosba teszem és 40-45 percig főzöm, forralom. Egy hosszúkás üveget előkészítek, ráteszem a csőrös töltőformát (most nem jut eszembe a tisztességes neve) gézzel...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz10 kg megmosott, megtisztított, felkockázott tökhúst 10 liter vízbe rakunk, melybe előzőleg 2 dl 20%-os ecetet kevertünk. 24 órán keresztül, (de legalább egy éjjelen át) áztatjuk....
Elkészítési idő: 1-1.5 óra Nehézség: Könnyű