Az étel lényege a bőven mért, megdinsztelt, kicsit lepirított hagyma. Ha ezt jól csináljuk, akkor már nem lehet hol elrontani. Nagyszüleimnél a leggyorsabban elkészíthető, tojásos változat a hétköznapokon volt jellemző, főleg vacsoraként. Ebédre már inkább „Grumbentunkes” került az asztalra, ebben az ételben a hagymás alapban a krumpli és a füstölt kolbász együtt főtt. A Fleischtunges, vagyis a húsos verzió a disznóvágások menüjének elmaradhatatlan eleme volt. A hozzávalók aránya minden esetben egyéni ízlésnek, családi hagyományoknak megfelelően változhatott. Én ezúttal egy egyszemélyes adagot ütöttem össze, egyetlen tojással, és egy kis finom, füstölt házi kolbásszal.
Hozzávalók:
• 15 dkg vöröshagyma
• 1 evőkanál sertészsír
• 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
• 5 dkg füstölt házi kolbász
• 1 tojás
• só, bors
Elkészítése:
Ha húsos Tunges készül, akkor – akárcsak a pörköltek esetében –, apróra vágjuk a hagymát, hogy könnyebben szétessen a hosszabb főzés során.Most azonban rövidebb elkészítési idővel számolunk, nem akarjuk szétfőzni a hagymát, ezért csak cikkekre vágjuk, és úgy pirítjuk meg egy serpenyőben, egy kanálnyi zsíron. Ha kezd letapadni, akkor érdemes egy kis vizet aláönteni, átkeverni, majd ismét zsírjára pirítani. Ha megfelelő, barnás színt kapott, akkor mehet bele a kanálnyi fűszerpaprika, a só, bors, némi kevergetés után pedig még egy kis víz, hadd rotyogjon egy kicsit. Adjuk hozzá a karikákra vágott kolbászt. Ha ez is átsült, kiengedte a zsírját, átadta az ízét, akkor nincs más dolgunk, mint visszavenni a hőmérsékletet, egy mélyedést készíteni a hagymás-kolbászos alapba és beleütni a tojást, vagy ha úgy tetszik, egymás mellé többet is. Nem kell megvárni, míg a tojás megkeményedik, hiszen amíg lágy a közepe, addig lehet jókat tunkolni belőle egy-egy karéj friss kenyérrel. És persze egy pohár száraz fehérbor vagy egy fröccs is jól csúszik mellé.
A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, a paprikát feldaraboljuk. A babot lecsöpögtetjük, a sonkát kockára vágjuk. Serpenyőben olajat forrósítunk, a hagymát és a paprikát megpárol...
Elkészítési idő: 20 Nehézség: KönnyűCsodaszép zsenge nagyfejű karalábém volt 4 db. Meghámoztam a leveleket és az apró leveles tetejét félretettem a díszítéshez. Kettévágtam és a húsát kikanalaztam, fél cm peremet hag...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kifliket karikára vágjuk. A tojás sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A tejet a vajjal össze melegítjük, hozzáadjuk a kikevert tojás sárgáját, és lassú tűzön b...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMelegítsük elő a sütőt 190 fokra. A tepsiben oszlassuk el az olajat. Egy közepes tálban verjük fel habverővel a tojásfehérjét, az egész tojásokat és a tejet. Adjuk hozzá a mustárt,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű