menu

Családireceptkönyv.hu

Zwiebeltunke: félúton a pörkölt felé


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Az étel lényege a bőven mért, megdinsztelt, kicsit lepirított hagyma. Ha ezt jól csináljuk, akkor már nem lehet hol elrontani. Nagyszüleimnél a leggyorsabban elkészíthető, tojásos változat a hétköznapokon volt jellemző, főleg vacsoraként. Ebédre már inkább „Grumbentunkes” került az asztalra, ebben az ételben a hagymás alapban a krumpli és a füstölt kolbász együtt főtt. A Fleischtunges, vagyis a húsos verzió a disznóvágások menüjének elmaradhatatlan eleme volt. A hozzávalók aránya minden esetben egyéni ízlésnek, családi hagyományoknak megfelelően változhatott. Én ezúttal egy egyszemélyes adagot ütöttem össze, egyetlen tojással, és egy kis finom, füstölt házi kolbásszal.

Hozzávalók:
• 15 dkg vöröshagyma
• 1 evőkanál sertészsír
• 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
• 5 dkg füstölt házi kolbász
• 1 tojás
• só, bors

Elkészítés:


Elkészítése:

Ha húsos Tunges készül, akkor – akárcsak a pörköltek esetében –, apróra vágjuk a hagymát, hogy könnyebben szétessen a hosszabb főzés során.Most azonban rövidebb elkészítési idővel számolunk, nem akarjuk szétfőzni a hagymát, ezért csak cikkekre vágjuk, és úgy pirítjuk meg egy serpenyőben, egy kanálnyi zsíron. Ha kezd letapadni, akkor érdemes egy kis vizet aláönteni, átkeverni, majd ismét zsírjára pirítani. Ha megfelelő, barnás színt kapott, akkor mehet bele a kanálnyi fűszerpaprika, a só, bors, némi kevergetés után pedig még egy kis víz, hadd rotyogjon egy kicsit. Adjuk hozzá a karikákra vágott kolbászt. Ha ez is átsült, kiengedte a zsírját, átadta az ízét, akkor nincs más dolgunk, mint visszavenni a hőmérsékletet, egy mélyedést készíteni a hagymás-kolbászos alapba és beleütni a tojást, vagy ha úgy tetszik, egymás mellé többet is. Nem kell megvárni, míg a tojás megkeményedik, hiszen amíg lágy a közepe, addig lehet jókat tunkolni belőle egy-egy karéj friss kenyérrel. És persze egy pohár száraz fehérbor vagy egy fröccs is jól csúszik mellé.

Zwiebeltunke: félúton a pörkölt felé

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Töltött káposzta
Töltött káposzta

Egy lábosban felforralunk 250 ml vizet. Enyhén sózzuk és beletesszük a rizs. Fedő alatt kis lángon készre pároljuk, majd ha elkészült kihűtjük A káposztaleveleket hosszában félbev...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Ropogós hagyma pirított csirkemájjal
Ropogós hagyma pirított csirkemájjal

A vajon megpirítjuk a fűszerrel meghintett májat, mindkét oldalán.Szükséges fedő hozzá, nehogy pattogjon! A végén sózzuk! A burgonyát megfőzzük sós vízben, majd áttörjük. Sózzuk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Gomba julienne (orosz)
Gomba julienne (orosz)

A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, a hagymát apróra vágjuk. A sütőt előmelegítjük, és közepes lángon megolvasztunk 2 evőkanál vajat. Rádobjuk a hagymát és a gombát, majd kb 7-...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Mákos nudli (Sóbors)
Mákos nudli (Sóbors)

A krumplit héjastul főzzük meg, még forrón húzzuk le a héját, törjük át, majd hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a tojást, a sót és annyi lisztet, hogy éppen összeálljon, de ne ragadjon....

Elkészítési idő: 30 perc + 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk