(26 cm átmérőjű tortához)
Hozzávalók a tésztához:
8 egész tojás
8 tojássárgája
23 dkg cukor
23 dkg liszt
8 dkg kakaópor
7,5 cl víz
8 dkg olvasztott vaj
Töltelékhez:
25 dkg sárgabaracklekvár
reszelt citromhéj
Bevonáshoz:
25 dkg étcsokoládé bevonó
4-5 evőkanál étolaj
Tálaláshoz:
2 dl cukrásztejszín
1. Az egész tojásokat, a tojássárgájákat és a cukrot kis láng felett kevergetve hevítjük, amíg csípősnek nem érezzük a hőmérsékletet. (Kb. 60-80 ºC) A masszát egy keverőtálba tesszük és kihűlésig habosítjuk.
2. A habba gyors, határozott mozdulatokkal beleforgatjuk az átszitált lisztet, kakaóport, vizet és a végül az olvasztott vajat.
3. Mivel az olvasztott vaj nagyon lehúzza a tésztát, ezért tilos sokáig kevergetni! Épphogy keveredjenek össze a hozzávalók és már öntsük is a masszát a szilikonos sütőpapírral kibélelt tortaformába.
4. A Sacher torta tésztáját 200 ºC-on kezdjük el sütni, majd, amikor már feljött szépen a tésztánk, levesszük a hőfokot 150 ºC-ra. Ezen a hőfokon sütjük kb. ¾-ed órán keresztül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e.
5. Elég valószínű, hogy egy közepén púpos tortakorongot fogunk kapni, ami talán kicsit meg is repedt. Ez teljesen normális. A tortát kivesszük a formából és a púpos felével lefelé fordítjuk egy tálcára. A tetejére is teszünk tálcát és arra helyezünk valamilyen nehezéket, hogy lelapuljon a korongunk. Így hagyjuk kihűlni.
A Sacher torta összeállítása:
1. A tésztakorongunkat kettőbe, vagy háromba vágjuk. Ehhez használhatunk tortaszelőt.
2. A sárgabaracklekvárt a reszelt citromhéjjal felforrósítjuk, és ezzel még forrón gazdagon megkenjük a lapokat, a torta oldalát és a tetejét is. Hagyjuk a lekvárt megbőrösödni, ehhez tegyük kis időre hűtőbe a tortát. Fontos, hogy olyan baracklekvárt használjunk, ami egynemű, nincsenek benne gyümölcs darabok, mert ellenkező esetben nem lesz szép a Sacher tortánk.
3. Az étcsokoládé bevonó masszát az olajjal gőz felett felolvasztjuk. Ne legyen túl meleg a csokoládé, mert akkor nem fedi be szépen a tortát. Először a torta oldalát locsoljuk körbe a csokival, majd a közepére is öntünk belőle. Simítsuk el egy kenőkés segítségével és hagyjuk megdermedni.
4. Utalva a torta jellegére írhatunk a tortára S betűket, vagy ráírhatjuk, hogy Sacher.
5. A Sacher torta nem kíván sok díszítést, de tálaláskor egy kis tejszínhab remekül illik hozzá.
6. Úgy tudjuk szépen felszeletelni a Sacher tortánkat, ha a tortaszelőt minden szelet után forró vízbe mátjuk, szárazra töröljük és a meleg eszközzel megolvasztjuk a csokoládé burkolatot szeleteléskor. Ezt minden szeletnél ismételjük.
Tipp: a megmaradt tojásfehérjékből készíts habcsókokat!
A kekszet a robotképben összeaprítjuk nem túl apróra, úgy, hogy legyenek benne kisebb nagyobb darabok. (Robotgép hiányában tegyük egy tiszta konyharuhába vagy zacskóba és klopfolóv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk az 5 tojás sárgáját, tovább keverjük, hozzáadjuk a lisztet a sót, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és jól eldolgozzuk. A m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKrém: Feltesszük a tejet főni. Közben egy másik lábosban elkeverjük a pudingport a cukorral, a vanillin cukorral és a tojássárgájával és pár evőkanál tejjel. Ha már majdnem forr a...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesA tojásokat, az átszitált kakaóport és a cukrot egy fém keverőtálba tesszük, még hidegen csomómentesre keverjük. A keveréshez legjobb, ha kézi habverőt használunk, azzal könnyen el...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű