Családireceptkönyv.hu

Cézár saláta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



A krutonhoz:
2 szelet fehér kenyér
1 gerezd fokhagyma héjastul
1 ág rozmaring
1 ág kakukkfű
2 evőkanál olívaolaj

A Cézár-öntethez:

3 tojás sárgája
5-6 ek napraforgóolaj
1 teáskanál mustár (lehetőleg dijoni)
1 kis gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál fehér bors
1 evőkanál reszelt parmezán
Fél citrom frissen facsart leve
Fél evőkanál Worchestershire szósz




A csirkéhez:

1 db csirkemell filé
Só, bors
2 evőkanál étolaj
25 g vaj



És még:

1 fej szép ropogós római saláta
20 g parmezánsajt forgácsolva vagy reszelve
Jófajta extra szűz olívaolaj

Elkészítés:


Először elkészítjük a krutont: a kenyérszeletek héját levágjuk és a kenyérbelet kockákra vágjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, beledobjuk a megroppantott, héjas fokhagymát, a rozmaringágat és a kakukkfüvet is. Rádobjuk a kenyérkockákat, sózzuk, borsozzuk és folyton rázogatva alaposan lepirítjuk. A kenyérkockák gyönyörűen átveszik a fokhagyma és a zöldfűszerek ízét, miközben finom ropogósak is lesznek. Ennek ellenére nem esszük még meg őket, hanem félretesszük.

Jöhet a Cézár-öntet: a tojássárgáját a mustárral alaposan elkeverjük, majd vékony sugárban kb. 5-6 evőkanál étolajat adagolunk hozzá, folyamatosan kevergetve egy habverővel, hogy szép krémes emulziót kapjunk. Egy kisebb gerezd fokhagymát egy kevés durva szemű sóval mozsárban (vagy egy vágódeszkán egy kés lapjával) krémesre zúzunk és ezt, valamint a fehér borsot és egy evőkanálnyi reszelt parmezánt is hozzákeverünk az öntethez. Belenyomjuk egy fél citrom levét és jól összekeverjük, hogy egy világosabb és kicsit hígabb krémet kapjunk. Végül egy fél evőkanálnyi Worchestershire szósszal és kevés sóval ízesítjük a Cézár-öntetet. Kész!

Megsütjük a csirkemellet: Sóval és borssal fűszerezzük, és jó forró serpenyőben, kevés olaj hozzáadásával kérget sütünk rá mindkét oldalán. Levesszük a hőt és egy darab vajat dobunk a csirke mellé és ezzel pirítjuk-locsolgatjuk még 1 percig. 150 fokos sütőben kb. 10 perc alatt sütjük készre, hogy jó szaftos maradjon. Tálalásig félretesszük pihenni.

Összeállítjuk a salátát: a római salátát leveleire bonjuk, átöblítjük és leitatjuk a levelekről a nedvességet. Kanállal vagy egy ecsettel megkenjük a leveleket a kész Cézár-öntettel, rápakoljuk a felszeletelt csirkemellet, megszórjuk a fűszeres krutonnal, parmezán sajtot forgácsolunk a tetejére (erre a legalkalmasabb egy zöldséghámozó), meglocsoljuk kevés igazán jóféle olívaolajjal, végül egy kis feketeborsot törünk rá. Kész is a világ egyik legfinomabb salátája.

Cézár saláta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Saláták / Hidegtálak,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Cukkinis tésztasaláta
Cukkinis tésztasaláta

A megtisztított és karikára szeletelt cukkinit sózd be, és hagyd állni 30 percig. A paprikát, miután kiszedted a magját, kockázd fel, és olajban süsd ropogósra. Szedd ki egy tálba,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kata
Tojáskrém
Tojáskrém

a tojásokat főzzük keményre, és nagy lyukú sajtreszelőn reszeljük le. A lila hagymát vágjuk apróra, és keverjük a lereszelt tojáshoz a majonézzel, tejföllel, és a mustárral együtt....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Tzatziki saláta
Tzatziki saláta

Az uborkát megmossuk, majd héjastól nagylyukú reszelőn lereszeljük. Jól besózzuk és állni hagyjuk. 10-15 perc után alaposan kinyomkodjuk. Hozzáadunk 1-2 ek majonézt, apróra vágott...

Elkészítési idő: fél óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tormás, tejfölös tojássaláta
Tormás, tejfölös tojássaláta

A tojásokat félbevágtam, a fehérjét felszeleteltem, a sárgát, külön edényben gyűjtöttem. A sárgája mellé, 1 fej hagymát csíkoztam, majd megsózva, kicsit állni hagytam. Addig újhagy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk