Családireceptkönyv.hu

Házi kenyér


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 kg kenyérliszt

1/2 liter langyos víz, amennyit a liszt felvesz

5 dkg élesztő

2 dkg só

10 dkg kovász



A kovászhoz

7-8 dkg liszt

1 dkg élesztő

víz, amennyit a liszt felvesz

Elkészítés:


A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a langyos vízben elkevert élesztőt, a sót, a kovászt és folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet, miközben dagasztjuk a tésztát. Körülbelül ½ liter vizet vesz fel a liszt, természetesen ez a mennyiség lehet kicsivel több, vagy kevesebb is. Miután jól kidagasztottuk tésztát, langyos helyen letakarva ¼ órát hagyjuk kelni. Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd megformázzuk és ismét hagyjuk ¼ órát kelni. Mielőtt megsütnénk a tetejét két, három helyen bevágjuk és 230 fokos kemencében, 40-45 perc alatt készre sütjük.

A kovász készítése

A lisztet az élesztővel és annyi langyos vízzel, amennyit felvesz összegyúrjuk, és a felhasználás előtt legalább 6 órát hagyjuk érni.

Trükkök, tippek, praktikák:



Házikenyér 2.

Hozzávalók:
1kg kenyérliszt
1 kk. só
1cs.élesztő
3-4 ek. darált tökmag, dió,- vagy 2 ek. tökmagolaj
kb. 2-5 dl langyos víz, amennyit a liszt felvesz

Elkészítése:
A lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az őrölt magokat vagy olajat, a sót, és apránként a vizet. Közben folyamatosan dagasztjuk a masszát addig, míg le nem válik a kezünkről és a tál oldaláról az összes tészta. Akkor lefedjük egy tiszta konyharuhával, és szobahőmérsékleten kb. 30-40 percig hagyjuk kelni. Amikor háromszorosára dagadt, újból átgyúrjuk és egy kiolajozott és kilisztezett sütőformába helyezzük. Fél óra múlva, a tetejét beirdalva forró sütőben vagy kemencében 30-40 perc alatt pirosra sütjük.

Házi kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Georgina
Képviselő fánk
Képviselő fánk

A vizet a margarinnal és a sóval összekeverjük,majd közepes lángon felforraljuk. Ha már elolvadt a margarin, és forr a víz, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatosan kevergetjük, amí...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Pillangó kelt
Pillangó kelt

A 1 dl tejben futtassuk meg az élesztőt. A lisztet tegyük egy dagasztótálba, adjuk hozzá a vajat, sót, porcukrot, tojásokat, a a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt. Daga...

Elkészítési idő: 16 db
Nehézség: Közepes
share
diós keksz tekercs   dina
diós keksz tekercs dina

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Barackos - Őszibarackos krémszelet - OK
Barackos - Őszibarackos krémszelet - OK

1. A tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgájákat a cukorral és a reszelt citromhéjjal fehéredésig kikeverjük; hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. 2. Ezután a masszát a k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk