A tésztához
50 dkg búzaliszt (BL55)
25 dkg porcukor
25 dkg vaj
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 db sütőpor
1 db vaníliarúd (belseje)
2 evőkanál kakaópor - holland
A krémhez
20 dkg porcukor
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
4 púpos evőkanál búzaliszt (BL55)
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál kakaópor - holland
4 dl habtejszín (30-32%-os)
10 dkg vaj
A lisztet, porcukrot, átszitált sütőport, vanília kikapart belsejét jól összekeverjük hozzáadjuk a tojást és a vajat és jól összedolgozzuk ha kell kevés tejjel. 2 részre osztjuk és az egyikbe belegyúrjuk a kakaót. Lisztezett deszkán előbb az egyik majd a másik tésztát 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 180 C fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük őket.
Közben elkészítjük a krémet is. A vaj kivételével az összes szilárd hozzávalót egy kisebb edénybe tesszük, összekeverjük, és hozzáadjuk a tejszínt is. Jól elkeverjük, és lassú tűzön folyamatos keverés közben sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és még melegen a vajat is hozzá keverjük.
Folyamatosan kevergetve kihűtjük a krémet. Ha kihűlt akkor hűtőbe tesszük kicsit dermedni. Ha kihűltek a sütik, akkor 1 fehér és 1 kakaósat a krémmel összeragasztunk. Tegyünk bele bőven krémet, mert az éjszakai puhulás közben a krém is kissé megszikkad. Nem fog kifolyni.
180 C fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük őket. Mivel a kakaósnál eléggé nehéz a színt nézni, érdemes 1-1 db fehér tésztát a kakaóssal sütni.
1 bögre=2,5 dl 1. A tejet felmelegítjük, és egy keveset átöntünk egy csészébe, amiben felfuttatjuk az élesztőt. 2. Szétválasztjuk a tojások sárgáját és a fehérjét, majd a fehérjé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűBalogh Andrásné Anna Diós marlenka receptje: A tésztához 45 dkg liszt, 10 dkg puha vaj, vagy margarin, 2-3 ev.kanál méz, 20 dkg kristálycukor, 1.ev.kanál szódabikarbóna, 7 mokkáska...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vízből és a cukroból szirupot főzünk. Hozzáadjuk a csokoládét, vajat és addig melegítjük, amíg homogén nem lesz az egész. A tűzről levéve hozzáadjuk a kekszet és a diót, majd...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA tojások sárgáját elkevertem a cukorral, vaníliás cukorral, a darával, tejjel, csipet sóval és lassú tűzön állandó kevergetés mellett krémesre főztem. Még melegen hozzákevertem a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű