A tésztához
1 kg finom liszt
1 kg rétesliszt
30 dkg zsír
20 dkg cukor
2 dkg só
12 dkg élesztő
4 db tojás
citromhéj (ízlés szerint)
2-3 dl víz
A töltelékhez
1,4 kg darált dió
35 dkg kristálycukor
7 dkg vaníliás cukor
5 dkg fahéjas cukor
3,5 dl tej
Először a hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd egy órát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A diót a cukrokkal a tejben felfőzzük. Fontos, hogy jól főzzük át, mert akkor lesz jó a töltelék, ha száraz, különben sütéskor a benne maradt gőz megrepeszti a tésztát. Ezután hagyjuk kihűlni, majd egy tálcára vagy deszkára simítsuk ki és hagyjuk tovább száradni. A tésztát nyújtsuk vékonyra és vágjunk kis lapokat belőle. A tölteléket rúd alakúra formázzuk és 3 dkg tésztába, 3 dkg tölteléket töltünk úgy, hogy a tészta teljesen borítsa be a töltelék rudat és a hajtás kerüljön alulra. A dióval töltött kifliket C alakúra, a mákkal töltötteket pedig hagyományos kifliformára alakítsuk és tegyük kivajazott tepsibe. A tojásokat verjük fel, majd kenjük meg a kiflik tetejét és 20 percig hagyjuk megszáradni. Ezt követően ismét kenjük át és megint 20 percig szárítsuk, utána előmelegített sütőben süssük aranybarnára őket. (Ettől lesz szép márványos a tetejük.)
kb.120 darab
A lisztet ,élesztőt, margarinnal, és tejföllel, egy csipet sóval és a tojássárgájával összedolgozom. Egy fél órát pihentetem. Ezalatt a tojások fehérjét a vaníliás cukkorral és eg...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes1. Az epret félbevágjuk. A formát (27 cm-es piteforma) vékonyan kikenjük vajjal és liszttel megszórjuk. 2. A vajat a cukorral kezdjük el keverni, egyenként hozzáadjuk a tojásokat...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Könnyű1.A sütőt 200 fokra előmelegítjük. 2.Az első négy hozzávalót tálba szitáljuk. 3.A második négy hozzávalót kézi mixerrel pár percig verjük, majd hozzámixeljük az olvasztott vajat....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFenti hozzávalókat összedolgozzuk, utána adunk hozzá 2 evőkanál mézet és összegyúrjuk, 3 cl tej, vagy ha a liszt kéri akkor fél decit adunk hozzá. Kb. fél cm vastagra nyújtjuk, k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű