A tésztához
1 kg finom liszt
1 kg rétesliszt
30 dkg zsír
20 dkg cukor
2 dkg só
12 dkg élesztő
4 db tojás
citromhéj (ízlés szerint)
2-3 dl víz
A töltelékhez
1,4 kg darált dió
35 dkg kristálycukor
7 dkg vaníliás cukor
5 dkg fahéjas cukor
3,5 dl tej
Először a hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd egy órát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A diót a cukrokkal a tejben felfőzzük. Fontos, hogy jól főzzük át, mert akkor lesz jó a töltelék, ha száraz, különben sütéskor a benne maradt gőz megrepeszti a tésztát. Ezután hagyjuk kihűlni, majd egy tálcára vagy deszkára simítsuk ki és hagyjuk tovább száradni. A tésztát nyújtsuk vékonyra és vágjunk kis lapokat belőle. A tölteléket rúd alakúra formázzuk és 3 dkg tésztába, 3 dkg tölteléket töltünk úgy, hogy a tészta teljesen borítsa be a töltelék rudat és a hajtás kerüljön alulra. A dióval töltött kifliket C alakúra, a mákkal töltötteket pedig hagyományos kifliformára alakítsuk és tegyük kivajazott tepsibe. A tojásokat verjük fel, majd kenjük meg a kiflik tetejét és 20 percig hagyjuk megszáradni. Ezt követően ismét kenjük át és megint 20 percig szárítsuk, utána előmelegített sütőben süssük aranybarnára őket. (Ettől lesz szép márványos a tetejük.)
kb.120 darab
A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük. A tojást a többi folyadékkal enyhén felverjük. Hozzáadjuk a száraz anyagok keverékét, majd sütőpapírral bélelt 25 cm-es tortaformáb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször mindig az almát meg hámozom, le reszelem, ráfacsarom a citrom levét, majd a cukrot és a fahéjat is hozzáadom. Tovább ízesíthetjük a citrom reszelt héjával is. Jól átkeverjü...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű1,5 csomag zselatint 1,5 dl vízben elkeverünk, hagyjuk duzzadni. Ha megduzzadt, akkor lassú tűzön felmelegítjük, forralni nem szabad. Hagyjuk hűlni. Egy 24 cm-es kapcsos tortaform...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gyümölcslevet lábasba öntöm, mikor már langyos hozzákeverem a zselatint, folyamatosan kevergetem egy kézi habverővel, a habot párszor leszedem, majd felforralom. Ha felforrt, még...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz