Családireceptkönyv.hu

Pozsonyi kifli


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztához

1 kg finom liszt
1 kg rétesliszt
30 dkg zsír
20 dkg cukor
2 dkg só
12 dkg élesztő
4 db tojás
citromhéj (ízlés szerint)
2-3 dl víz

A töltelékhez

1,4 kg darált dió
35 dkg kristálycukor
7 dkg vaníliás cukor
5 dkg fahéjas cukor
3,5 dl tej

Elkészítés:


Először a hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd egy órát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A diót a cukrokkal a tejben felfőzzük. Fontos, hogy jól főzzük át, mert akkor lesz jó a töltelék, ha száraz, különben sütéskor a benne maradt gőz megrepeszti a tésztát. Ezután hagyjuk kihűlni, majd egy tálcára vagy deszkára simítsuk ki és hagyjuk tovább száradni. A tésztát nyújtsuk vékonyra és vágjunk kis lapokat belőle. A tölteléket rúd alakúra formázzuk és 3 dkg tésztába, 3 dkg tölteléket töltünk úgy, hogy a tészta teljesen borítsa be a töltelék rudat és a hajtás kerüljön alulra. A dióval töltött kifliket C alakúra, a mákkal töltötteket pedig hagyományos kifliformára alakítsuk és tegyük kivajazott tepsibe. A tojásokat verjük fel, majd kenjük meg a kiflik tetejét és 20 percig hagyjuk megszáradni. Ezt követően ismét kenjük át és megint 20 percig szárítsuk, utána előmelegített sütőben süssük aranybarnára őket. (Ettől lesz szép márványos a tetejük.)

Trükkök, tippek, praktikák:


kb.120 darab

Pozsonyi kifli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Kókuszos csiga
Kókuszos csiga

A lisztet ,élesztőt, margarinnal, és tejföllel, egy csipet sóval és a tojássárgájával összedolgozom. Egy fél órát pihentetem. Ezalatt a tojások fehérjét a vaníliás cukkorral és eg...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Epres-túrós pite
Epres-túrós pite

1. Az epret félbevágjuk. A formát (27 cm-es piteforma) vékonyan kikenjük vajjal és liszttel megszórjuk. 2. A vajat a cukorral kezdjük el keverni, egyenként hozzáadjuk a tojásokat...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar diós-sztracsatellás narancskenyér
diós-sztracsatellás narancskenyér

1.A sütőt 200 fokra előmelegítjük. 2.Az első négy hozzávalót tálba szitáljuk. 3.A második négy hozzávalót kézi mixerrel pár percig verjük, majd hozzámixeljük az olvasztott vajat....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
MÉZES CSÓK
MÉZES CSÓK

Fenti hozzávalókat összedolgozzuk, utána adunk hozzá 2 evőkanál mézet és összegyúrjuk, 3 cl tej, vagy ha a liszt kéri akkor fél decit adunk hozzá. Kb. fél cm vastagra nyújtjuk, k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk