2 kg ponty
1 kg burgonya
2 fej vöröshagyma
5db paradicsom
5 db paprika
10 dkg szalonna
1 fej fokhagyma
1 nagy pohár tejföl
só
bors
őrölt pirospaprika (1 teáskanál)
olaj
A burgonyát meghámozzuk és félkészre főzzük. Ha elkészült felkarikázzuk a paprikával, a paradicsommal és a vöröshagymával együtt. Egy kiolajozott tepsibe rétegezzük először a burgonyát, rá a paprikát, a paradicsomot és a hagymát, majd sózzuk borsozzuk. Ráhelyezzük az előkészített pontyot, azt is ízesítjük sóval, borssal. Ízlés szerint szalonnacsíkokat is helyezünk a halra. Végül a fokhagymával, sóval, pirospaprikával elkevert tejfölt rákanalazzuk. Betesszük a 180°-ra előmelegített sütőbe és lefedve kb. 20-25 percig sütjük. Ezt követően fedő nélkül sütjük tovább még 20 percig, ezalatt szépen megpirul.
A ponty előkészítése:
A halat megtisztítjuk, eltávolítjuk pikkelyeit. Egészben hagyjuk/ fejét és farkát nem vágjuk le/. Hasát felvágjuk és kiszedjük belsőségeit, fejéből is mindent eltávolítunk, valamint a farka végét levágjuk. Ezt követően bő vízzel kiöblítjük. Mindkét oldalát nagyon sűrűn irdaljuk, enyhén sózzuk.
A szép vastag halszeleteket a csomagolásból kivéve finoman megsóztam, citromlével bespricceltem és egy kis borsot daráltam rá. Egy órácskát töltöttek így el szobahőn. Steaket nem s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzélesebb edényben fölhevítjük a vajat, és addig pirítjuk benne a finomra vágott petrezselymet, amíg ki nem oldódnak a színanyagai. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, beleteszün...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA halszeleteket leöblítjük, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk, citromlével bőven meglocsoljuk, kb. 1,5 órát pihentetjük, hogy a fűszerek átjárják. A szeletekről a felesleges nedves...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA konzerv levét lecsepegtetjük és félretesszük mert később szükségünk lesz rá. A tojást elkeverjük a zsemlemorzsával és a fűszerekkel. A masszát hozzáadjuk a halhoz és lapos pogá...
Elkészítési idő: gyors Nehézség: Könnyű