. 3 kg birsalma
2,5 kg cukor
1 citrom leve
elkészítés:
A birsalmákat jól meg kell mosni, a felületén lévő szőröket ledörzsölni. Négybe vágni, kiszedni a magházat és az esetleges rossz részeket. Héjastól kell feltenni annyi vízzel főni, amennyi éppen ellepi. Pár perc alatt puhára fő. A levet le kell önteni róla (másik edénybe tenni = cukorral, citromlével máris kész az ivólé). A megfőtt birsalmát leturmixolni simára, feltenni főzni egy jó nagy edénybe. Minden kilogramm birsalmához 60-70 dkg cukor kell. Én azonnal hozzáteszem a cukrot, és együtt keverem 2 órán keresztül. A végeredmény valami csodálatos ízű finomság. Vízzel kiöblített formába kell tenni, másnap kiborítani a formából. Néhány napig szellős helyen kell tárolni és forgatni, hogy egyenletesen száradjon.
vagy
Elkészítés:
A birsalmát jól megmossuk, hibás részeit eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt hámozás nélkül feldaraboljuk, lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Néhányszor megkeverve jó tíz perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük és áttörjük. A birsalmapüréhez hozzáadjuk a cukrot (1 kiló gyümölcsvelőhöz 80-90 deka cukrot szokás számítani). A citrom levét ráfacsarjuk, majd kevergetve kb. tíz percig főzzük. Akkor jó, ha tányérra csöppentve a gyümölcs szinte azonnal megkocsonyásodik.
Megnedvesített celofánnal kibélelünk egy közepes magasságú tepsit, és a masszát beleöntjük, elsimítjuk. Celofánnal letakarjuk, nehogy por érje, és 3-4 napig száradni hagyjuk. Amikor megszikkadt, a formától, illetve a celofánról szépen elválik. Ekkor felszeleteljük. Aki szereti, őrölt dióba vagy mandulába forgathatja. Jól záródó fémdobozban tároljuk.
Magos változat: A cseresznyét a szárától megtisztítva megmossuk, lecsepegtetjük. A vizet a cukorral felforraljuk. A gyümölcs egy részét beletesszük a szirupba, amibe befőtt ta...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA zöldségeket tisztítsd meg és géppel reszeld le A hagymát, fokhagymát, petrezselyem zöldet vágd apróra Terítsd el sütőpapírokon és tedd ki a tűző napra aszalódni (gézzel takard...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű