1/2 kg leveles vajas tészta
7 dl tej
5 db tojás
20 dkg cukor
15 dkg liszt
5 g vaníliás cukor
6-8 dl tejszín
1-2 ek kakaó /elhagyható
A tojásokat a cukorral és a liszttel, kicsi tejjel jól kikeverjük, a tej nagy részét felfőzzük, majd mikor már nagyon meleg, ,majdnem forr, akkor egy merőkanálnyit a kikevert masszához kavarunk óvatosan, majd lassan, folytonosan kevergetve a meleg tejet hozzáöntjük a masszához és készre főzzük, sűrűre.
Hagyjuk kihűlni.
Amikor már csak éppen langyos, olyan kézmeleg, akkor beleöntjük a tejszínt, és géppel kemény habbá verjük. Elfelezzük hozzátesszük a kakaót. Ezzel töltjük majd a tésztát.
A leveles tésztát 4 db-ra vágjuk, majd mindegyik darabot egyforma, nagyon vékony lappá nyújtjuk ki, és egy tepsi hátoldalán megsütjük ,5-10 perc forró sütőben, 200 fokon, mint minden zsíros tésztát.
Ha sülés közben felpuffad, akkor még melegen megnyomogatjuk egy papírtörlőn keresztül, hogy szép sima legyen.
Az első lapot lerakjuk, ráhalmozzuk a habos krém egyharmadát, jöhet rá a következő lap, kicsit, érzéssel megnyomjuk, jön a krém második harmada, azt megint a tésztalap fedi, majd az utolsó harmada krémnek, és lefedjük a negyedik tésztával.
Szépen, óvatosan lenyomjuk, majd porcukrozzuk a tetejét.
Hidegre tesszük néhány órára, addigra „összeérik”.
Ha több krémmel szeretnénk
Krém:
1 liter tej( 1,25 dl)
4 db tojás (5 db)
16 dkg liszt( 20)
25 dkg cukor(30)
2 csomag vaniliáscukor (1a tojásfehérjéhez)
A tojást szétválasztjuk, a cukor egy részével kikeverjük a sárgáját majd hozzátesszük a lisztet és annyi tejet amivel csomómentesre keverjük, a többi tejet felforraljuk és felfőzzük a lisztet A tűzről levesszük és keményre felvert fehérjét hozzákeverjük, 2 cs. vaniliáscukor adatunk hozzá, langyosra hűtjük és megtöltjük az egyik lapot
A tojásokat a cukorral gépi habverővel 10 perc alatt habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk az étolaj at, és a langyos vizet. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, majd egy fakanál...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTegyük egy fazékba a cukrot,vizet,fahéjat és sót. Kaparjuk ki a hosszában felvágott vaníliarúd belsejét és keverjük a fazékban lévőkhöz, majd dobjuk bele a vaníliarudat is. Forra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: Legelőször az almát megtisztítjuk, lereszeljük nagyobb lyukú reszelőn. Ízlésünk szerinti mennyiségű cukorral és fahéjjal megpároljuk kicsit és hagyjuk kihűlni. Közbe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta: Egy nagyobb lábasba tesszük a vizet és a vajat. Lassú tűzön elkezdjük melegíteni. Amikor a vaj elolvadt a forró vízben, apránként belekeverjük a sütőporos, sózott lisztet...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű