1/2 kg leveles vajas tészta
7 dl tej
5 db tojás
20 dkg cukor
15 dkg liszt
5 g vaníliás cukor
6-8 dl tejszín
1-2 ek kakaó /elhagyható
A tojásokat a cukorral és a liszttel, kicsi tejjel jól kikeverjük, a tej nagy részét felfőzzük, majd mikor már nagyon meleg, ,majdnem forr, akkor egy merőkanálnyit a kikevert masszához kavarunk óvatosan, majd lassan, folytonosan kevergetve a meleg tejet hozzáöntjük a masszához és készre főzzük, sűrűre.
Hagyjuk kihűlni.
Amikor már csak éppen langyos, olyan kézmeleg, akkor beleöntjük a tejszínt, és géppel kemény habbá verjük. Elfelezzük hozzátesszük a kakaót. Ezzel töltjük majd a tésztát.
A leveles tésztát 4 db-ra vágjuk, majd mindegyik darabot egyforma, nagyon vékony lappá nyújtjuk ki, és egy tepsi hátoldalán megsütjük ,5-10 perc forró sütőben, 200 fokon, mint minden zsíros tésztát.
Ha sülés közben felpuffad, akkor még melegen megnyomogatjuk egy papírtörlőn keresztül, hogy szép sima legyen.
Az első lapot lerakjuk, ráhalmozzuk a habos krém egyharmadát, jöhet rá a következő lap, kicsit, érzéssel megnyomjuk, jön a krém második harmada, azt megint a tésztalap fedi, majd az utolsó harmada krémnek, és lefedjük a negyedik tésztával.
Szépen, óvatosan lenyomjuk, majd porcukrozzuk a tetejét.
Hidegre tesszük néhány órára, addigra „összeérik”.
Ha több krémmel szeretnénk
Krém:
1 liter tej( 1,25 dl)
4 db tojás (5 db)
16 dkg liszt( 20)
25 dkg cukor(30)
2 csomag vaniliáscukor (1a tojásfehérjéhez)
A tojást szétválasztjuk, a cukor egy részével kikeverjük a sárgáját majd hozzátesszük a lisztet és annyi tejet amivel csomómentesre keverjük, a többi tejet felforraljuk és felfőzzük a lisztet A tűzről levesszük és keményre felvert fehérjét hozzákeverjük, 2 cs. vaniliáscukor adatunk hozzá, langyosra hűtjük és megtöltjük az egyik lapot
A hájas tésztát két részre vágjuk, mindkettőt vékonyra kinyújtjuk, és forró sütőben (220 ºC, légkeverés), tepsire helyezve, villával kicsit megszurkálva, egymás után megsütjük. Fél...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA lisztet a zsírral elmorzsoljuk, bele a cukor a tojás és a langyos tejben felfuttatott szalakáli. Gyenge tésztát gyúrunk amit picit pihentetünk nem kell sokáig 4 részre vesszük és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy edénybe, amibe nem szoktak leragadni az ételek öntsd bele a tej háromnegyedét és a vaníliaaromát. Hagyd felforrni, majd vedd le a tűzről és hagyd kicsit hűlni. Egy másik edényb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat kikeverjük a tejföllel, a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a kakaót. A masszát kétfelé szedjük. Egyik felét zsírozott, lisztezett tepsibe (25×...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz