500 g liszt
2 tojás
fél kocka élesztő
fél bögre tej
2 kanál cukor
Krém: 250 g margarin vagy vaj
200 g cukor
2 vaníliás cukor – 1 kanál vanília aroma vagy esszencia
Tetejére: 3 dl tej
1 kanál cukor
2 vaníliás cukor
Felfuttatjuk az élesztőt, a fél bögre tejben (cukor – langyos tej – pici liszt – meleg hely), majd hozzáadjuk a liszthez, tojáshoz. Kézzel dolgozzunk, mert egy kemény masszát kapunk. Nagyon fárasztó és idegtépő az összeállítása. Főleg a nyújtás mert ugrik vissza. Ha még szükséges, adjunk hozzá langyos tejet.
Hagyjuk pihenni, míg bekeverjük a vajat a cukrokkal és aromával. Majd lisztezett felületen nyújtsuk kb. egy ujjnyi vastagra, kenjük meg a krémmel, szorosan tekerjük fel, majd egy kicsit emelgetve igazítunk, hosszítunk rajta. Vágjuk két ujjnyi vastag szeletekre és helyezzük egy vajjal kikent tepsibe. Hagyjunk közte helyet, mert kelesztés és sütés közben nőnek. Ezek után két órán át meleg helyen pihentetjük, kelesztjük. Szépen a duplájára dagadnak. 180 fokos előmelegített sütőben kezdjük el sütni. Mikor kezd arany barnává válni, locsoljuk meg a az édesített tejjel. Minden csigára kb. két evőkanál szükséges. Tegyük vissza még pár percre, de figyeljük, hogy az alja ne égjen oda. Ha viszont a teteje égne, lazán fedjük le fóliával.Ha kész egyből vegyük ki a tepsiből, mert a tej karamellízálódik, így még fel lehet venni, nem tapad oda.
Mérjük ki és külön edényben keverjük össze a folyékony és a száraz hozzávalókat. Öntsük őket egybe és gyúrjuk össze. Pihentessük 5 percig. Ezután lisztes felületen gyúrjuk...
Elkészítési idő:Az eredeti receptben "buttermilk" van kefír helyett, nem hiszem, hogy ez otthon elérhető, de ízre teljesen olyan, mint egy kaukázusi kefír, szerintem azzal érdemes helyettesíteni....
Elkészítési idő:120 g puha vaj 1 tk. só A puha vajat elkeverjük a sóval. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Négy egyforma darabba vágjuk. Az egyiket kinyújtjuk olyan vékony kö...
Elkészítési idő: