Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Erdélyi magvas kenyér


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 kg búzaliszt (BL55)
50 g élesztő (friss)
500 ml víz
1 púpos evőkanál só
1 db burgonya (főtt, áttört)
1 db babérlevél (friss, vagy szárított)
1 csapott evőkanál szezámmag
1 csapott evőkanál lenmag
1 csapott evőkanál napraforgómag
100 ml víz
Kenyér tetejére

1 kiskanál étolaj
1 csapott mokkáskanál lenmag
1 csapott mokkáskanál szezámmag

Elkészítés:


A liszt negyedéből az élesztőből és 5 deci vízből kovászt készítek. Elkeverem egy plasztik tálban, majd lefóliázom, letakarom konyharuhával és hagyom érlelődni a kovászt 3 órát.Egy közepes burgonyát meghámoztam, karikákra vágtam egy kisebb lábasba. Majd beletettem a babérlevelet és a sót. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főztem a burgonyát.3 óra elteltével a dagasztótálba öntöttem a többi lisztet és a magvakat, majd a kovászt is beleöntöttem és végül a burgonyát is.Bekapcsolom dagasztótálat 2-es fokozatra és 15 percig dagasztom. Azután kiszedem a tésztáta konyhapultra, lekenem egy evőkanál olajjal a tésztát.Lefóliázom és letakarom a konyharuhával, majd hagyom kelni másfél órát.Kézzel átgyúrom és egy sütőpapírral bélelt jénaiba teszem. Lefröcskölöm vízzel a tésztát és a jénai tetejét. Majd ráteszem a jénai tál tetejét, letakarom konyharuhával és fél órát még kelesztem.Fél óra elteltével leveszem a konyharuhát és a jénai tetejét, éles késsel, gyors mozdulattal 3 vágást metszek a tésztán, majd ismét fröcskölöm vízzel a tésztát és a jénai tetejét.A tészta tetejére rászórom a magvakat.Ezután ráteszem a jénai tetejét és hideg sütőbe teszem. 1 órát sütöttem 250 Cfokon. Mikor kisült ismét megfröcsköltem vízzel és kész a kenyér.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Hamburgerzsemle
Hamburgerzsemle

Mindent bepakolok a gépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Sajtos, baconos kenyérroló
Sajtos, baconos kenyérroló

Tipp! Csak sajttal is elkészíthető, de akkor mielőtt a sajtot rászórjuk, kenjük át a tészta felületét olvasztott vajjal és erre szórjuk a sajtot. Pikánsabb sajttal is érdemes kipró...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kata
Magvas zsemlék
Magvas zsemlék

A lisztet, élesztőt és sót összegyúrom tésztává az olajjal és vízzel, majd kb. 1 órán keresztül letakarva meleg helyen kelesztem. Gombócokat formázok belőle, sütőpapírral bélelt te...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
620.Bagett kenyér
620.Bagett kenyér

Élesztőt cukorral 3 dl vízzel kikeverni (nem kell felfuttatni ) Mindent egybe keverőtálba adagolni, dagasztani jó Duplájára keleszteni , kissé lisztezett deszkára borítani darab...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk