70 dkg liszt
1 pohár joghurt vagy kefír (140 g)
2 dl tej
1 kk só
4 ek. cukor
2 tojás
5 dkg élesztő
25 dkg hideg vaj
kenés:1 tojás
szórás:reszelt sajt, mák,szezámmag
A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután két felé vágom,majd nyolc- nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, kör alakúra/35-40 cm/.. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeltem és körülbelül 14 egyenlő kupacra osztottam. Az első kinyújtott lapra szórtam egy adagot, rátettem a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. A legutolsó lap tetejére nem kell vaj. Ezután a tésztát kinyújtottam, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágtam..
Feltekertem őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültettem. Most mentek egy éjszakára a hűtőbe, majd reggel tojással lekentem, sajttal megszórtam és hideg sütőben kezdtem sütni, 180 fokra állítva, kb. 25-30 percig.
Ha nem éjszakáztatom, akkor hagyom őket duplájára kelni, tojással lekenve mennek a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 15 percre.
Előkészítem az alapanyagokat. A kimért tejből kivett kevés langyos tejbe morzsolom az élesztőt, hozzáadok 1 mk cukrot, és rászórok kevés lisztet. Langyos helyen kb 6 perc alatt fel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKönnyű tesztát dagasztunk, inkább kicsit lágyabb legyen. 20 perc után átszellőztetjük, majd duplájára kelesztjük. A tésztát 12 részre osztjuk, kicsit pihentetjük, majd 10-12 cm át...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alapanyagokat összekeverjük, majd kézzel jól átgyúrjuk. Áttesszük egy lisztel megszórt gyúródeszkára és cipó alakúra formázzuk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet összekeverjük az élesztővel, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tejfölt és az olajat. Lassan hozzáadjuk a vizet, és finom tésztát gyúrunk. A tésztát meleg helyen, letakarva (f...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes