70 dkg liszt
1 pohár joghurt vagy kefír (140 g)
2 dl tej
1 kk só
4 ek. cukor
2 tojás
5 dkg élesztő
25 dkg hideg vaj
kenés:1 tojás
szórás:reszelt sajt, mák,szezámmag
A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután két felé vágom,majd nyolc- nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, kör alakúra/35-40 cm/.. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeltem és körülbelül 14 egyenlő kupacra osztottam. Az első kinyújtott lapra szórtam egy adagot, rátettem a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. A legutolsó lap tetejére nem kell vaj. Ezután a tésztát kinyújtottam, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágtam..
Feltekertem őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültettem. Most mentek egy éjszakára a hűtőbe, majd reggel tojással lekentem, sajttal megszórtam és hideg sütőben kezdtem sütni, 180 fokra állítva, kb. 25-30 percig.
Ha nem éjszakáztatom, akkor hagyom őket duplájára kelni, tojással lekenve mennek a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 15 percre.
A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen de ne forró. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet a cukorral meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A kétféle lisztet tálba szitáljuk, majd a többi hozzávalóval gyenge tésztát gyúrunk, amit meleg hely...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a joghurttal, az élesztős tejjel, az olvasztott vajjal és a sóval. Jól összegyúrjuk a tésztát, és letakarva...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt kevés cukros tejben megfuttatjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk . Gyorsan dolgozunk ,a vaj lehetőleg ne olvadjon meg közben . Hozzáadjuk a tojást ,tejfölt ,és a sót...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű