250 g búzaliszt
150 g vaj
1 db tojás
1 ek ecet 10%
100 ml tejföl
1 csipet só
vaníliás krémhez v. csoki
2 l tej
16 tojás
200 g cukor
40 g vaníliás cukor
260 g liszt
3-4 ek kakaó
40 g zselatin
500 ml habtejszín
1-2 habfix
mázhoz
3 ek kávé (instant, por)
100 g kristálycukor
70 g vaj
4-5 ek tej
A hozzávalókat összegyúrni, hűtőbe tenni 1-2 órára.
A kihűtött tésztát lisztezett deszkán, kétfelé vágjuk,kinyújtjuk.
Tepsi hátulján 180 fokon 15 percig sütjük.
krém:A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadunk 4 dl tejet, a lisztet és a cukor felét. Simára keverni.
A maradék tejet a vaníliás cukorral felforralni.
Hozzáönteni a tojásos masszát, botmixerrel simára keverni .Nagyon sűrűre főzni. Levenni a tűzről.
A tojásfehérjéket habbá verni a cukor másik felével.
Visszatenni a tejes masszát a főzőlapra és közepes fokon hozzákeverni a habot. Ezzel 2-3 percig még főzni, közben keverni. Az egyik tésztalapra rásimítani a meleg krémet, hagyni kihűlni - kb 30 perc.
Ha a krém kihűlt, felverni a tejszínhabot és a krémre simítani.
máz:Az instant kávét feloldani a tejben, hozzá a cukrot, majd takarék lángon kevergetni, míg a cukor felolvad. Ha elkezd sűrűsödni, lehúzni a tűzről és hozzákeverni a vajat, géppel keverni , míg tejföl sűrűségű krém nem lesz kb 1 - 2 perc.
Gyorsan kell dolgozni, rásimítani a mázat a másik tésztalap hátoldalára. Ha kissé megszáradt a máz, felkockázni és darabonként rátenni a tejszínhabra.
.
Ha nem saját tésztával készül ,akkor 2 cs kész kinyújtott leveles tészta kell hozzá.
1.A tepsit kibéleljük sütőpapírral, sűrűn megrakjuk a meggyel, ráöntjük a 8 tojásból készített piskótamasszát, sütjük. Hűtjük. 2.Közben megfőzzük a krémet. 4 dl tejbe 1 ek l...
Elkészítési idő:A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk. Mikor már elég krémes állagú, kivajazott sütőformába tesszük és 20 percen át sütjük 180 fokon. Közben elkészít...
Elkészítési idő:A tejszínt nagyon kemény habbá verjük. Rákenjük a vaníliás krémre. A tetejét reszelt csokoládéval is megszórhatjuk.
Elkészítési idő: 40 perc