Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

29. Kovász / Mike Zakowski


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
100 g víz

Optimálisan 28°C körüli középhőmérsékleten érleli befőttesüvegben. Másnap és harmadnap ismét 100-100 gramm vízzel és liszttel táplálja. Negyedik nap elveszi a kétharmadát és eldobja. Megint hozzáad 100-100 grammot. Az ötödik, hatodik napon már használható a kovász.

Fontos, hogy a befőttesüveg fala és nyaka tiszta maradjon, ne legyenek rajta rászáradt maradványok. El kell találni az állagot és az ízt. A kovász akkor jó, amikor habosan buborékos és lágyan folyós, semmiképp ne savanyodjon túl (alacsony hőmérsékleten ecetessé válik). Szintén nem tesz jót, ha az érett kovász nincs rendszeresen táplálva.

Ebből az érett kovászból kivesz egy kovászmagot. Ez lesz az 1%. Ha tehát 10 grammot vesz ki, akkor ehhez 1 kg lisztet és 1 liter vizet ad. Itt már a liszt fajtája attól függ, milyen kenyeret akar (tisztán búza, rozs vagy keverék).

12 óra múltán az érlelt mennyiségből megint kivesz 1%-ot, amit ismét „föletet”, és a többi megy a kenyérbe – 10% körüli arányban, ha "hűtőre dolgozik" és 20-25% arányban az aznapi sütésre.

Érlelésnél el kell találni az állagot és az ízt. A kovász akkor jó, amikor habosan buborékos és lágy, nem túl folyós. Semmiképp nem szabad hagyni túlsavanyodni (alacsony hőmérsékleten ecetesen savanyú lesz). Szintén nem tesz jót, ha az érett kovász nincs rendszeresen táplálva.

29. Kovász / Mike Zakowski

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Vörösboros pác húsokhoz
Vörösboros pác húsokhoz

Az összes hozzávalót egy üvegtálba tettem és összekevertem. A húsokat megmostam, szárazra töröltem, és beletettem a pácba. 24 órát pácoltam a húsokat. A páclevet leszűrtem, és m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: borsági
Májpástétom
Májpástétom

A hagymát apróra vágom, megdinsztelem kicsit a zsírom, majd a megtisztított májat ráteszem, kb. 5 percig piriítom magasabb hőmérsékleten. Ezután beleteszem a zsáját, kakukkfüvet, b...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Fasírozott
Fasírozott

A húst ledarálom, a vöröshagymát apró kockára vágom, a fokhagymát áttöröm. A zsemléket beáztatom (vízbe, vagy tejbe), majd jó kinyomkodva a húshoz adom. A többi hozzávalót – a zs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Túrós, sajtos zabpelyhes pogácsa
Túrós, sajtos zabpelyhes pogácsa

Sajt kivételével az alapanyagokat egy tálba összekeverjük, majd 5 percet állni hagyjuk. Masszából evőkanál segítségével halmokat rakunk a sütőpapírral bélelt tepsibe, reszelt sajt...

Elkészítési idő: 40perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk