Családireceptkönyv.hu

29. Kovász / Mike Zakowski


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
100 g víz

Optimálisan 28°C körüli középhőmérsékleten érleli befőttesüvegben. Másnap és harmadnap ismét 100-100 gramm vízzel és liszttel táplálja. Negyedik nap elveszi a kétharmadát és eldobja. Megint hozzáad 100-100 grammot. Az ötödik, hatodik napon már használható a kovász.

Fontos, hogy a befőttesüveg fala és nyaka tiszta maradjon, ne legyenek rajta rászáradt maradványok. El kell találni az állagot és az ízt. A kovász akkor jó, amikor habosan buborékos és lágyan folyós, semmiképp ne savanyodjon túl (alacsony hőmérsékleten ecetessé válik). Szintén nem tesz jót, ha az érett kovász nincs rendszeresen táplálva.

Ebből az érett kovászból kivesz egy kovászmagot. Ez lesz az 1%. Ha tehát 10 grammot vesz ki, akkor ehhez 1 kg lisztet és 1 liter vizet ad. Itt már a liszt fajtája attól függ, milyen kenyeret akar (tisztán búza, rozs vagy keverék).

12 óra múltán az érlelt mennyiségből megint kivesz 1%-ot, amit ismét „föletet”, és a többi megy a kenyérbe – 10% körüli arányban, ha "hűtőre dolgozik" és 20-25% arányban az aznapi sütésre.

Érlelésnél el kell találni az állagot és az ízt. A kovász akkor jó, amikor habosan buborékos és lágy, nem túl folyós. Semmiképp nem szabad hagyni túlsavanyodni (alacsony hőmérsékleten ecetesen savanyú lesz). Szintén nem tesz jót, ha az érett kovász nincs rendszeresen táplálva.

29. Kovász / Mike Zakowski

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Gyümölcslé Vali módra
Gyümölcslé Vali módra

a gyümölcsöket megtisztítva, magtalanítva hámozva... félig megrakunk egy nagyobb méretű fazekat... felöntjük vízzel..... felforraljuk, sőt szétfőzzük a gyümölcsöket....botmixerrel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
A legfinomabb bundák - legjobb panírok .
A legfinomabb bundák - legjobb panírok .

4Zöldfűszeres panír A hagyományos panírt sok mindennel feldobhatod, az egyik legillatosabb és legízletesebb megoldás, ha kedvenc zöldfűszereiddel gazdagítod a liszt, tojás és z...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Töpörtyűkrém
Töpörtyűkrém

A töpörtyűt és a négyfelé vágott vöröshagymát húsdarálón krémes állagúra daráljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és mustárral ízesítjük. Alaposan összekeverjük. Kenyérre, vagy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Avokádós csirke tortilla
Avokádós csirke tortilla

Egy nagy keverőtálba tesszük a megsütött csirkemelleket, rá pedig jöhet a szósz. Hozzákanalazzuk a görög joghurtot és a majonézt; bele felkockázott avokádó és lilahagyma; összezúzo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk