300 g búzafinomliszt (BL55)
egy csipet só
1 evőkanál (20 g) cukor
15 g élesztő
150 ml tej
1 egész tojás
50 g puha vaj vagy margarin
Forgatás
100 g kristálycukor
1 teáskanál fahéj (kb 3 g)
Kimérjük egy tálba a lisztet, beleszórjuk a sót és egy mélyedést készítünk a közepére. Ide szórjuk a cukrot rámorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a kellemes kéz meleg tejet. Ha az élesztő felfutott hozzáadjuk a tojást és a zsiradékot, majd a tésztát kidagasztjuk.
Ha kész, akkor szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük a kürtőskalács tésztát.
A megkelt tésztát lisztezett pultra rakjuk, majd 4-be vágjuk és egyenként gömbölyítjük őket.
A fahéjas cukor egy negyedét (kb 25 g) kiszórjuk a pultra és rárakunk egy gombócot. Addig nyújtjuk kerekre, amíg az összes cukor el nem tűnik. Közben mindig forgatjuk, hogy mindegyik oldalára jusson bőven cukor. Nagyon vékony lesz, de az nem baj.
16 cikkre vágjuk a tésztát és egyesével feltekerjük őket mini kiflinek.
Tepsibe rakjuk őket, majd 30 percig kelesztjük őket.
180-200 fokra előmelegített (alul-felül sütésen) sütőbe toljuk és pirulásig sütjük. (Kb 12-20 perc). Ne süssük túl, mert akkor megkeményedik és kiszárad az egész kiflink :(
TIPP: Természetesen kedvünk szerint készíthetünk belőle vaníiliáscukorral vagy dióval is a fahéj helyett.
A lisztféléket, az élesztőport és a sikért, illetve az aszkorbinsavat forgasd össze. A vizet és a joghurtot keverd össze a sóval, majd ezt a lét öntsd a kenyérsütő gépbe....
Elkészítési idő:Összedagasztom a hozzávalókat és 30 percig kelni hagyom, majd lisztezett deszkán 8 db részre osztom, zsemle formára készítem. Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, hagyom kelni 30...
Elkészítési idő: 1 óra