50 dkg simaliszt
2 tk só
2 dl víz
3 ek tejföl
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg élesztő
1 ek lenmag
1 kanál vaj a kenéshez
1 tojás a kenéshez
Egy tálba szitáljuk a lisztet, és összevegyítjük a lenmaggal a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet, a tejfölt és az olvasztott vajat, végül rámorzsoljuk az élesztőt. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk.
A kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Amikor már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett gyúródeszkára. Kiütögetjük belöle a levegőt, 8 egyforma darabba vágjuk, amiket egyesével gömbölyítünk, majd konyharuhával leta- karva 10-15 percig pihentetünk.
Ismét vékonyan belisztezzük a gyúródeszkát, és megformázzuk a kifliket.
Hosszába kinyújtjuk kb 15 cm X 25 cm majd vajjal megkenjük és feltekerjük. Középen hosszában egy pizzavágóval kettévágjuk és megfonjuk. Mehetnek a kiflik a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Ezután 25-30 percig kelni hagyjuk. Közben előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra.
A kifliket vagy vízzel vagy felvert tojással megkenjük.
Kb.25 perc alatt készre sütjük.
A lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd a langyos vizet. Jó alaposan összedolgozzuk. Egy kiolajozott tálba helyezzük, amit l...
Elkészítési idő:Belemorzsoljuk a langyos cukros tejbe az élesztőt, és félretesszük. A lisztet a sóval tálba szitáljuk, beleöntjük az élesztős tejet és az olajat, majd lágy tésztát dagasztunk belől...
Elkészítési idő:Fél bögre langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (A cukrot a tejbe szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, aztán megvárjuk, hogy a tetején vastag halványbarna hab képződj...
Elkészítési idő:Külön edényben keverjük össze a száraz és folyékony alapanyagokat, majd öntsük egybe és gyúrjuk össze. 5 percig pihentessük a tésztát. Ezután bambuszrostliszttel megszórt munkafe...
Elkészítési idő: