60 dkg finomliszt
1 tk. só
3 ek. cukor
1 tojás
140 g joghurt
2 ek. burg. pehely
1,5 dl tej
10 dkg puha vaj
3 dkg friss élesztő
A vaj kivételével az összes hozzávalót a dagasztógép táljába mérjük.
Elindítjuk a dagasztást. 3-4 perc után, amikor már összeállt a tésztánk több részletben hozzáadjuk a puha vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
A bedagasztott tésztát kelesztőtálba tesszük:
30-35 perc után enyhén lisztezett felületre borítjuk:
Ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor egy mérleg segítségével 100-110 g darabokra vágjuk, ha nem, akkor szemre osztjuk el 10-12 darabba.
A kimért tésztákat gömbölyítjük:
Letakarjuk és 10-15 percig pihenni hagyjuk. Ezután formázzuk:
A molnárkákat sütőpapíros tepsire ültetjük, egymástól távol és megint letakarjuk. Így kelesztjük 30-40 percig.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt tésztákat egy egész felvert tojással lekenjük, tetejükre szezámmagot szórunk és kb. 15-17 perc alatt pirosra sütjük.
Rácsra tesszük hűlni.
Ha sósat készítünk ,a 3 ek. cukor nem kell..
A só mennyiségét növeljük.
A burgonyát meghámoztam, egy csipet sóval annyi vízben ami épp ellepi, megfőztem. Leszűrtem, a főzővizet félretettem. A krumplit áttörtem és hagytam hogy szobahőmérsékletűre hűljön...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet, a tönkölykorpát, a sót elkeverem, a közepébe mélyedést készítek, ide morzsolom az élesztőt, öntöm a joghurtot, az olajat és a vizet. Végül hozzáadom az öregtésztát is és...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, beleszórjuk a sót, és jól összekeverjük. Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 1,5 dl langyos, de nem forró tejben, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKét külön tálkában összekeverjük a száraz és a nedves hozzávalókat, majd a nedves hozzávalókat a szárazakhoz öntjük és csomómentesen elkeverjük. A sütéshez előkészített formát...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű