/ 20 dkg öreg tészta /
120 g liszt
4 g élesztő
80 g víz
/ tészta /
3 dl víz
2 tk só
2 ek burgonypehely
2 ek olaj
20 dkg öreg tészta
50 dkg liszt
1 tk cukor
1,5-2 dkg élesztő
1 ek ecet v.aszkorbinsav /kihagyható
Öreg tészta hozzávalókat össze keverni.Letakarni, 10 -12 óra pihenés után használható. A tészta hozzávalóihoz adni.
Dagasztani,duplájára keleszteni. Közben 20 perc után átgyúrni.
. Ha szép hólyagosra kelt, kb. 10-11 dkg-os darabokra osztani, gömbölyíteni.10 percig pihentetem, majd formázom a zsemléket. Minden gombócot a tenyerembe veszek, a szélét a közepe felé húzom, miközben forgatom is a tésztát a kezemben. Érezni lehet, mikor már szép gömbölyű, feszes.
Sütés 2 azonos méretű, mély tepsiben. Egyikbe sütőpapír, zsemle, a másik tepsit ráborítom.
Duplájára keleszteni,kb,1 óra, de hideg időben ennél is több. A felső tepsi tetejébe vizet fújok, így megy a 220 fokos sütőbe. 20-25 perc kell neki, az utolsó 5 percre leveszem a tetejét, hogy szép pirosra sülhessen. Alsó -.felső sütés.
Sütés után rácsra teszem hűlni, hideg vízzel lepermetezem.
Az almát lereszeljük,fahéjat és ízlés szerint édesítőt adunk hozzá,annyi zabpelyhet keverünk bele,hogy sűrű legyen.Légkeveréses sütőben 180 fokon 10 percig sütjük.
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKülön edényben keverjük össze a száraz és folyékony hozzávalókat, majd öntsük őket egybe és gyúrjuk össze. Pihentessük a tésztát 5 percig. Ezután gyúrjuk át a tésztát bambuszro...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kenyérsütő gépbe egymás után rakjuk: - langyos víz - tej - cukor - élesztő - vaj - liszt - só - C vit. tabl Elindítjuk: Normál fokozat- 3 óra 10 percig dagaszt -pár per...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Közepes