50 dkg sima liszt
20 dkg vaj vagy margarin
5 dkg porcukor
2,5 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
1 tojás a kenéshez
tojás???????
A vajat a liszttel, cukorral, élesztővel szétmorzsoljuk, majd a 2 dl tejjel összegyúrjuk. Négy részre osztjuk majd letakarva 1/2 órát hűvös helyen pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket:
Diós:
25 dkg darált dió
25 dkg cukor
reszelt citromhéj
1 dl langyos tej
Keverjük össze. Olyan állagú legyen, hogy könnyen tudjuk kenni! Ha szeretjük, tegyünk bele mazsolát. Ezt előzőleg áztassuk be!
Mákos:
25 dkg darált mák
25 dkg cukor
kb. 1 dl tej
Keverjük össze. Olyan állagú legyen, hogy könnyen tudjuk kenni! Ha szeretjük, tegyünk bele mazsolát. Ezt előzőleg áztassuk be!.
Nyújtsuk ki a tésztát, kenjük meg a töltelékkel. Tekerjük fel, és a tetejét tojással kenjük be. Előmelegített sütőben 180 fokon, 45 percig sütjük. Így lesz 4 bejglink: 2 diós, és 2 mákos.
A mézeskalács tésztát sütőpapíron 5 mm vastag, 32 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Belenyomkodjuk a sütőformába, és éles késsel levágjuk a lelógó részeket. 20 percre mélyhűtőbe tesszük...
Elkészítési idő:Az átszitált lisztet, porcukrot, fűszerkeveréket, szódabikarbónát egy tálban összekeverjük. A vajat és a mézet vízgőz fölött összeolvasztjuk, majd a lisztes keverékhez öntjük és e...
Elkészítési idő:kézzel dagasztani száraz hozzávalókat alaposan összekeverni majd nedves hozzávalók. min 1 órát hűtőben pihentetni
Elkészítési idő: