50 dkg sertés comb, vagy lapocka
50-60 dkg bab (fejtett babból és szárazból is csodás lesz)
3 sárgarépa
3 fehérrépa a zöldje is
1 nagy fej hagyma
fél evőkanál zsír
1 paprika (most kápia paprikával készítettem)
1 kanál pirospaprika
só
annyi víz, amennyi ellepi
borsikafű, kakukkfű, babérlevél
A zöldségeket megmosom, megtisztítom, feldarabolom. A hagymát is tisztítom, aprítom. A húst megmosom, kockákra vágom. A babot is jól átmosom.
A zsíron megpirítom a hagymát, jöhet rá a hús átforgatom és úgy készítem el, mintha pörköltöt főznék, kevés lével. Sózom, pirospaprikát szórok rá. Amikor félig megpuhult a hús jöhet bele a zöldség. Mivel rövid lével készül, ezért a zöldséget is át lehet pirítani egy kissé. Most jöhet a bab a babérlevél és annyi víz, ami éppen ellepi. A karikára vágott kápia paprikát is beledobom. A kápia kellemes, édeskés íze csodálatosan fűszerezi babgulyásomat.
Kicsi lángra veszem, hogy éppen csak gyöngyözzön és persze lefedem. Nyilván a bab minőségétől függ, de olyan 30-40 perc biztosan elég ételünknek. Jöhetnek a fűszerek. Most borsikafüvet és kakukkfüvet szórok bele. Természetesen lehet kísérletezni, hogy melyik fűszerekkel szereti legjobban családod a babgulyást. Nálam ez a két fűszer abszolút nyerő páros. Teszek bele egy kevés szódabikarbónát az érzékenyebb gyomrúak kedvéért, ugyanis így könnyebben emészthető minden babos étel.
Szórok bele sok petrezselymet, és pihentetem kicsit. Aki fokozni akarja a jót, az szaggasson bele csipetkét is. Nálunk ez az a babgulyás amire viccesen azt mondjuk megáll benne a kanál.
Sűrű sokbabos egytálétel, amit most készítek. Direkt rövid lével főzöm, hogy a babgulyás legyen aznap az ebéd főszereplője.
Az egyik érdekessége, hogy most fejtett babból főzöm. Egészen más ízhatást lehet így elérni, és persze csöppet könnyebb lesz az étel. Amennyiben a szárazbab mellett döntesz, akkor azt egy éjszakára áztasd be!
Sós vízben megfőzzük a rózsáira szedett karfiolt. A hagymát felkockázzuk és olajon megfonnyasztjuk. A kenyeret vízbe áztatjuk. Amikor a karfiol kihűlt, összekeverjük a fűs...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA raguval kezdünk: egy lábasban olajat hevítünk, amin megpárolunk egy fej finomra vágott vöröshagymát. Rádobjuk a 2 gerezd finomra vágott fokhagymát, tekerünk rajta egyet és jöhet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA rizst bő vízben egy kanál delikáttal megfőzöm. Közben egy másik lángon egy kanál vajon párolom a zöldségkeveréket. Egy harmadikon pedig két kanál olajon párolt hagymán elkészítem...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű