Családireceptkönyv.hu

Babgulyás


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg sertés comb, vagy lapocka

50-60 dkg bab (fejtett babból és szárazból is csodás lesz)

3 sárgarépa

3 fehérrépa a zöldje is

1 nagy fej hagyma

fél evőkanál zsír

1 paprika (most kápia paprikával készítettem)

1 kanál pirospaprika



annyi víz, amennyi ellepi

borsikafű, kakukkfű, babérlevél

Elkészítés:


A zöldségeket megmosom, megtisztítom, feldarabolom. A hagymát is tisztítom, aprítom. A húst megmosom, kockákra vágom. A babot is jól átmosom.
A zsíron megpirítom a hagymát, jöhet rá a hús átforgatom és úgy készítem el, mintha pörköltöt főznék, kevés lével. Sózom, pirospaprikát szórok rá. Amikor félig megpuhult a hús jöhet bele a zöldség. Mivel rövid lével készül, ezért a zöldséget is át lehet pirítani egy kissé. Most jöhet a bab a babérlevél és annyi víz, ami éppen ellepi. A karikára vágott kápia paprikát is beledobom. A kápia kellemes, édeskés íze csodálatosan fűszerezi babgulyásomat.
Kicsi lángra veszem, hogy éppen csak gyöngyözzön és persze lefedem. Nyilván a bab minőségétől függ, de olyan 30-40 perc biztosan elég ételünknek. Jöhetnek a fűszerek. Most borsikafüvet és kakukkfüvet szórok bele. Természetesen lehet kísérletezni, hogy melyik fűszerekkel szereti legjobban családod a babgulyást. Nálam ez a két fűszer abszolút nyerő páros. Teszek bele egy kevés szódabikarbónát az érzékenyebb gyomrúak kedvéért, ugyanis így könnyebben emészthető minden babos étel.
Szórok bele sok petrezselymet, és pihentetem kicsit. Aki fokozni akarja a jót, az szaggasson bele csipetkét is. Nálunk ez az a babgulyás amire viccesen azt mondjuk megáll benne a kanál.

Trükkök, tippek, praktikák:


Sűrű sokbabos egytálétel, amit most készítek. Direkt rövid lével főzöm, hogy a babgulyás legyen aznap az ebéd főszereplője.
Az egyik érdekessége, hogy most fejtett babból főzöm. Egészen más ízhatást lehet így elérni, és persze csöppet könnyebb lesz az étel. Amennyiben a szárazbab mellett döntesz, akkor azt egy éjszakára áztasd be!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sovány rakott káposzta
Sovány rakott káposzta

Forgasd át a rizst egy teáskanál forró vajon, majd öntsd fel az alaplével, és adj neki kis lángon legalább 45 percet. A káposztát mosd át alaposan, forrázd le, és hagyd a vízbe...

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
BÁCSKAI GÖNGYÖLT KELTEKERCS
BÁCSKAI GÖNGYÖLT KELTEKERCS

.elöször is csináltam egy lecsós alapot ,hagymát dinszteltem ,paprikát paradicsompürét tettem bele felöntöttem bö félliter vízzel és puhára föztem ,ha kész összeturmixoltam és icip...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csülök pékné módra recept
Csülök pékné módra recept

elkészítés A csülköket sós-borsos-babérleveles-fokhagymás-vöröshagymás vízben (annyi vízben, hogy éppen ellepje) 2-2 és fél órán át lassú tűzön előfőzzük. A csülköket még meleg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Spenótos gnocchi szarvasgombával
Spenótos gnocchi szarvasgombával

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk