Hozzávalók 23 centi átmérőjű tortaformához:
a tésztához:
8 tojás
20 dkg kristálycukor
25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
10 dkg étcsokoládé
a krémhez:
15 dkg kristálycukor
2 tojás
2,5 dl tej
25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
20 dkg vaj
1 evőkanál rum
a díszítéshez:
2-3 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
keserű kakaópor
A tésztához a tojások sárgáját a cukorral nagyon krémesre, habosra kevertem.
A felengedett gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörtem, az étcsokoládét késes aprítóval felaprítottam, a tojások fehérjéből kemény habot vertem.
A gesztenyét és a csokoládét a cukros-tojásos masszához kevertem, majd óvatosan, hogy ne törjem össze, beleforgattam a fehérjehabot is.
A tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem, belesimítottam a tészta harmadát és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütöttem.
A maradék tésztából ugyanígy még két lapot sütöttem.
A krémhez a cukrot és a tojásokat lábasba tettem, krémesre, habosra kevertem.
Hozzáöntöttem a tejet, kis lángon felforraltam, majd 6-8 percnyi főzéssel besűrítettem, a tűzről levéve hagytam teljesen kihűlni.
A vajat először magában, majd a burgonyanyomón áttört gesztenyemasszával és a rummal habosra kevertem, végül - kanalanként adagolva - hozzákevertem a kihűlt krémet is.
A tortalapokat a gesztenyés krémmel megtöltöttem: lap, egyharmad krém, lap, egyharmad krém, lap, majd a maradék krémmel bevontam az egész tortát.
Rövid időre hűtőbe tettem.
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá vertem, csillagcsöves habzsákot használva a torta tetejét és oldalát díszítettem vele.
Kakaóporral leheletfinoman meghintettem a tetejét, jól lehűtve tálaltam.
A sütőt előmelegítjük 170 C-ra, és egy 22 cm átmérőjű tortakarika alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral. A piskótához való csokoládét vízgőzre tesszük olvadni. A vajat egy tá...
Elkészítési idő: 205 perc Nehézség: NehézA túrós réteghez a zselatint a vízben kis lángon addig melegítjük amíg teljesen fel nem oldódik, majd a többi hozzávalóval együtt turmixgépben vagy késes aprítóban sima, csomómente...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElőző nap felforraljuk a tejszínt a cukorral, hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét, és lassú tűzön addig főzzük, míg a csoki teljesen feloldódik, és elegyedik a tejszínnel. Ki...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű