sütés előtti est
40 dkg liszt bl80
1 dkg élesztő
3 dl víz ebből galuska szerűen fakanállal összekeverni, letakarva én kelesztő tálba raktam, a konyha pulton hagyni másnapig…
másnap adok hozzá
60 dkg liszt bl80
2 dkg só
2 dkg élesztő
3 dl víz…összedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó ha elválik a dagasztó falától és egy gomboccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig liszt függő
kétszer 40 percig kelesztem, a második végénél begyújtottam a sütőt.. 250 fokra tettem..megformázom a veknit…én úgy szoktam, hogy kilapogatom..jobbról behajtom a közepéig majd balról is a két végén háromszögbe is behajtom…aztán a végéről elkezdem feltekerni úgy, hogy minden tekerést lenyomkodok a kezemmel… szép vekni lesz belőle… mehet a jénaiba… itt még 20 percet kelesztem....bemetszem kinek hogyan tetszik lehet hosszába keresztbe…jó alaposan lespriccelni vízzel a jénai tetejét is.. mehet a sütőbe, mikor szépen pirulgat leveszem a tetőt és még 15 percig sütöm…
a jénaiba tenni kell szilikonos sütőpapírt, hogy ne ragadjon bele
A krumplit és a hagymát megpucolom, kockára vágom mindkettőt. Kevés zsírt forrósítok, megpirítom benne a hagymát, rászórom a paprikát, elkeverem, majd felöntöm egy kis vízzel. Bel...
Elkészítési idő: fél óra Nehézség: KönnyűNokedlit készítek (víz, liszt, tojás --> ezeket összegyúrom, hogy laza legyen a tészta, majd forró sós vízbe kiszaggatom). Ha feljött a víz tetejére akkor leszűröm. Olajon felmeleg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1.A tészta hozzávalóit egy edénybe öntözzük, és akár kézzel, akár robotgép dagasztókarjával összegyúrjuk. 2. Nyújtsuk ki és daraboljuk a tésztát (– nálunk most már hagyományosan...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa hozzávalókat összegyúrjuk keményebb tésztává ezt csipegetjük ujjbeggyel a fővő levesbe
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű