Családireceptkönyv.hu

Kakaós csiga


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Kelt tészta, alaprecept

Alapanyagok:
fél kg liszt
egy csipet só
kb. 3 dl tej
20 gramm élesztő
2 tojás
3 evőkanál cukor
50 gramm vaj vagy margarin

A kézmeleg tejben vagy tejszínben feloldok egy kiskanálnyi cukrot, majd elkeverem benne a friss, elmorzsolt élesztőt. Kevergetem, egészen addig, míg láthatóan el nem kezd feloldódni a meleg tejben. Ekkor egy konyharuhával letakarom, és huzatmentes, meleg helyre teszem. 10 percet várok. Ha nem fut fel, kidobom, nem próbálkozom tovább, lemegyek a boltba friss élesztőért. Ha felfut, mehetek tovább.
A lisztet egy nagy keverőtálba szitálom, belekeverem a sót. Ez a lépés elhagyható, de érdemes mégis belefektetni ezt a plusz öt percet, mert nem tudhatjuk, mióta állt a liszt a hiper polcán, és hány csomó van benne. A kelt tészta lelke a levegő, ezért kell szétválasztani a lisztet apró szemcséire.
A tojásokat egy tálba ütöm, villával habosra verem, majd hozzáadom a maradék cukrot és tovább keverem, míg a cukor fel nem oldódik.
A vajat margarint felolvasztom, és félreteszem.
Egy nagy fakanállal folyamatos keverés közben apránként a liszthez öntöm az élesztős tejet, majd mikor mindet felvette, a tojást is hozzáadom.
A masszát deszkára borítom, és gyúrni kezdem. Ez szerencsére nem kenyérdagasztás, pár perc alatt összeáll és ruganyos, hólyagos lesz. Ha öt-hét perc gyömöszölés után is a kezemhez ragad, adok hozzá kevés lisztet. Ha nagyon száraz, kemény, kevés langyos tejjel segítek neki.
Apránként, kis adagokban hozzáadom az olvasztott vajat, közben folyamatosan gyúrom. Egészen addig, míg az összeset egészen fel nem vette. Akkor jó, ha a felszíne már nem csúszik, nem ragad a vajtól.
Huzatmentes, meleg helyre teszem, letakarom, egy órán keresztül hagyom kelni. Ha nem kelt meg, várok még húsz percet, ha ekkor sem, visszatérek az egyes ponthoz. Ha hirtelen félbe kell hagynom a munkát, a tésztát a hűtőbe teszem. A folyamat ettől még nem áll meg, csak lelassul, a végeredmény veszélybe kerül, jobb ezzel is később, gyakorlattal kísérletezni. Érdemes valamilyen edényhez viszonyítva megjegyezni, mekkora volt a tésztánk, ha ehhez képest a kétszerese, megkelt, ha a háromszorosa, túlkelt, ha kisebb, vagy ugyanakkora, nem kelt meg.
A megkelt tésztával gyengéden bánok, nem gyúrom, csak formázom, óvatosan nyújtom, megpróbálom a lehető legtöbb levegőt benne tartani. Formázás, fonás, töltés, ízesítés után sütőpapíros/kivajazott tepsire helyezem, ha kell, ekkor kenem le tojással, és a lekapcsolt sütőbe teszem. További egy órát hagyom kelni. Nem többet, mert széteshet a forma, a tészta szétlapulhat.
Ha megkelt, tehát körülbelül a kétszeresére dagadt, kiveszem a sütőből, azt előmelegítem 180 fokosra, légkeverést semmi esetre sem használok. Egy másik formába vizet öntök, amit a sütő aljába helyezek.
A sütőt sülés közben folyamatosan figyelem, nem megyek sehová, mert nincs két kelt tészta, ami ugyanannyi idő alatt sülne meg. Ha túl gyorsan elkezdene barnulni a teteje, alufóliával lefedem. Ha nem tudom, átsült-e, tűt szúrok bele - ha a tű csak morzsás, de nem ragacsos, kész.

Elkészítés:


A tésztához:
60 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 tojás sárgája
2 evőkanál olaj
1 evőkanál cukor
kb. 4 dl tej
csipetnyi só

A töltelékhez:
5 dkg vaj,
5 dkg margarin,
3 evőkanál porcukor
25 dkg kakaó

A sütéshez:
2 dkg zsír
2 dl vaníliás cukorral ízesített tej

Az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, a sóval, és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Amikor már egyenletesen „szálas” a tészta, beledolgozzuk az olajat is.

Kilisztezett edényben, liszttel meghintve duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk.

Megöntözzük a megolvasztott vaj és margarin keverékének felével, meghintjük a kakaós porcukorral, és összesodorjuk, akár a bejglit.

Éles késsel, másfél ujjnyi szeletekre vágjuk, és az így nyert csigákat zsírozott sütőlemezre szorosan egymás mellé fektetjük. (Magas falú zománc vagy teflon tepsi is jó hozzá) Megöntözzük a maradék vaj-margarin keverékkel, és a hideg sütőbe toljuk, majd a sütőt begyújtjuk, hogy a melegedés alatt is keljen még a csiga. Mikor majdnem kész, forró vaníliás tejjel megöntözzük, úgy sütjük készre.

Trükkök, tippek, praktikák:


50 dkg liszt
25 dkg kakaópor - cukrozatlan
10 dkg vaj
5 dkg cukor
2,5 dkg élesztő
3,5 dl tej
2 tojás
1 rúd vanília

Kelt tészta, tehát: langyos-cukros tej, abba az élesztő, 15 perc valami kellemesen meleg helyen. Amíg ez lezajlik, a tojások sárgáját keverd simára a cukorral, majd keverj hozzá a - szoba hőmérsékletű - vajból hét dekányit, aztán a lisztet, és végül öntsd hozzá a tej nagyobbik részét, körülbelül egy decit tégy félre. Ha felfutott az élesztő, azt is keverd az előbb felsoroltakhoz, gyúrd masszává az egészet, és tedd félre egy órára kelni.

Ha ez letelt, a tésztát válaszd ketté, majd nyújtsd ki mindkét felét körülbelül egy centi vastagra. Olvaszd meg a maradék vajat, ezzel kend meg a tésztát, majd szórd meg jó alaposan kakaóval, és tekerd fel.

Tégy ugyanígy a másik adaggal is, majd told 175 fokos sütőbe, nagyjából fél órára. A maradék tejet melegítsd meg, kapard bele a vaníliát, és a sütés felénél ezzel kenegesd át a félkész csigákat.

Kakaós csiga

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Kakaóscsiga (Kálci)
Kakaóscsiga (Kálci)

Kimérjük a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt és szórjuk a cukrot. Ráöntjük a langyos tejet, belerakjuk a 2 tojássárgáját és belemérjük az olajat....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gonda
Császárzsemle - sk
Császárzsemle - sk

link

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Foszlós kalács
Foszlós kalács

A szoba hőmérsékletű hozzávalókat robotgépbe tesszük és alaposan kidagasztjuk, amíg fényes és ruganyos tésztát kapunk - kb. 15 perc. Kézzel is dagaszthatjuk, ilyenkor az élesztőt k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Zsebes zsömle
Zsebes zsömle

Dagasszuk, 1 óra kelesztés, 8 dbra osztjuk 20 cm és köröket nyújtunk, a tésztalapot lekenjük olajjal, félbehejtjuk, ismét lekenjük olajjal A tetejüket lekenjük tojássárgájával, m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk