40 dkg liszt
1 késhegynyi szódabikarbóna
15 dkg cukor
1 evőkanál sötét kakaó
1 tojás
1 csipet só
25 dkg vaj
A krémhez:
2 evőkanál liszt
1 evőkanál keményítő
1 evőkanál kakaópor
1 tábla étcsokoládé
15 dkg cukor
2 dl tejszín
5 dkg vaj
1 tojás
Összegyúrjuk a tésztához a lisztet szódabikarbónával, cukorral, tojással, sóval és vajjal. Kétfelé vesszük a masszát. Hozzágyúrjuk az egyikhez a kimaradt kakaót. Minimum 1 órára hideg helyre tesszük pihenni.
Elkeverjük a krémhez a tojást cukorral, liszttel, keményítővel és kakaóval. Hozzáadjuk a tejszínt és elkezdjük főzni. Mikor már kezd besűrűsödni, beletördeljük a csokoládét és beletesszük a vajat. Jó alaposan kihűtjük a krémet.
Kinyújtjuk a tésztát. Kiszaggatjuk tetszőleges formára (a tetejét díszíthetjük másféle szaggatóval is).
Készre sütjük a kekszet 180 fokos sütőben körülbelül 10 perc alatt.
Összeragasztunk egy fehér és egy barna korongot a kihűlt krémmel.
A minta megoldható—egy kisebb pogácsa szaggató jó a közepéhez, aztán villával szurkálunk csóvákat, de lehet más minta is. Nézzetek körül, biztos van olyan poharatok (pl.talpas) melynek mintás az alja. Rányomjuk és kész. A csóvákat megoldhatjuk derelye vágóval is.
Túró krém: 20 dkg porcukrot kikevertem 25 dkg margarinnal és 50 dkg. túróval. Egy vaníliás pudingot megfőztem 3 dl tejben. Még melegen belekevertem a túrós vaníliás krémet. Kihüt...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: KönnyűA tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és letakarva felfuttatjuk. A margarint felolvasztjuk, kevergetve lehűtjük, majd beleütjük az egész tojást és vi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit megpucolom, kockákra vágom és sós vízben megfőzöm. Vajat olvasztok, beleszórom a lisztet, kicsit pirítom, majd lassan felöntöm gyakori kevergetés mellett forró tejjel. S...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű