2,5 kg eper
ebből lesz kb másfél liter szörp és 4*3 dl lekvár
Az előkészített epre lábasba tesszük és kb a tömege 40%-nak megfelelő cukrot teszünk hozzá. Kicsit összetörtjük az epreket (krumplinyomóval), de nem teljesen pépesre. Közepes lángon főzöm. Amikor kezd leve lenni, akkor szűrőt nyomok a közepébe és kikanalazom a szörpöt üvegbe. Azt lezárom, fejre állítom kész.
Utána a zselésítő anyagot beleteszem az eperbe és befejezem a lekvárt.
Őszibarackmártás (8 hónapos kortól) A megtisztított, kimagozott barackot vízbe téve kevés mézzel föltesszük főni. Egy kis tejet (vagy anyatejet) rizsliszttel állandó kevergetés mel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLeszemeztem a szőlőt, feltettem főni (nem kell alá semmi folyadék). Kb. másfél órán keresztül rotyogott, addigra a szemek teljesen megpuhultak, szétfőttek. Ezután egy szitán átpass...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA körtedarabokat a sárgadinnye szeletekkel, citromkarikával vegyesen üvegekbe rakjuk, a többi hozzávalóból szirupot főzünk. Ha a cukor elolvadt, a szirupba keverjük a natrium benzo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEperlekvár Az epret rétegesen a főzőedénybe rakjuk a cukorral. Rácsavarjuk a citrom levét, és 2-3 órát (vagy egy éjszakát) letakarva állni hagyjuk. Ezután fölforraljuk, és a forr...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes